CELOZRNNÝ JABLEČNÝ KOLÁČ S ČOKOLÁDOU

Výtečný šťavnatý podzimní koláč. Letos je tolik jablek, že nemám sebemenší šanci je všechny zpracovat, takže většina z nich zůstane ptáčkům, myškám a hmyzu 
Nastrouháme najemno 400 g jablek a promícháme je se dvěma vejci, lžičkou skořice, 100 g datlového sirupu (nebo jiného sladidla), 4 lžícemi kakaa, 100 g nahrubo nalámaných vlašských ořechů, 50 g rozehřátého kokosového oleje (nebo jiného vhodného tuku), sáčkem vanilkového pudingu, dvěma lžícemi kypřicího prášku a 300 g celozrnné špaldové mouky. Rozetřeme do menšího vymaštěného a vysypaného pekáčku (asi 35/25 cm) a pečeme při 180 stupních asi 40 minut.
Po vychladnutí zdobíme čokoládovou polevou: Ve vodní lázni rozehřejeme dvě lžíce kokosového oleje, 50 g bezmléčné tmavé čokolády a vešleháme 2 lžíce datlového sirupu a 2 lžíce kakaa.




7 komentářů:

  1. Dobrý deň pani Francová,

    netuším ako to robíte, ale včera som rozmýšľala, že by som si dala nejaký jablkový koláč s čokoládou a dnes máte na webe recept...

    Pekné babie leto!

    Kristína

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Víte, že nejste první, kdo mi to píše? Vysvětlení je asi prozaické, sezónní suroviny a všeobecně oblíbené chutě :) Krásné babí léto i vám, díky!

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Možná tam mělo být dvěma lžičkami kypřícího prášku a ne dvěma lžícemi...2 polévkové lžíce kypřícího prášku se mi zdá docel dost :) Nevím...Já jen, aby se pak někdo nerozčiloval, že je tam ten kypřící prášek tak cítit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já používám prášek z vinného kamene a dávám ho opravdu dvě rovné polévkové lžíce, ale záleží na vás, co vám vyhovuje :)

      Vymazat
  4. Zrovna se chystám zeptat na množství kypř. prášku :-))) Měla jsem pocit, že jste měla na mysli 2 lžičky.... Také používám vinný kámen, ale na 2 lžíce jsem si netroufla, tak jsem dala 2 lžičky a necelou půlku lžičky sody. Výsledek fantastický, opravdu skvělý recept, děkuji! Dala jsem méně skořice, zato navíc trochu kardamonu a také citr. kůru ;-)

    OdpovědětVymazat