ZIMNÍ VÝŽIVNÁ POLÉVKA

Kroupy a červená řepy jsou potraviny jako stvořené pro zdraví našich jater. Ať už trpíte ekzémy, alergiemi nebo artritidou, či bojujete s virózou, potřebujete mít játra v té nejlepší kondici. Zelí navíc uklidňuje žaludek a ukrývá v sobě spoustu důležitých stopových prvků. Černucha podporuje činnost žaludku, jater a střev. Jedna polévka vás samozřejmě nevyléčí ze všech neduhů, ale třeba vás inspiruje k častějšímu zařazení těchto snadno dostupných a superzdravých surovin do jídelníčku. Navíc jsem pod sněhem v záhonu našla petrželku, která polévku krásně ozdobí.
Večer namočíme 150 g ječných krup do teplé vody se lžící jablečného octa (děláme to kvůli aktivaci fytázy), druhý den propláchneme v cedníku a necháme okapat.
Na dvou lžících oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme propláchnuté kroupy, osolíme bylinkovou solí, okořeníme lžičkou tlučené černuchy a chvíli opékáme. Vmícháme 400 g pokrájeného červeného zelí, 300 g červené řepy nakrájené na drobné kostičky a 2 lžíce rajčatového protlaku. Zalijeme 1,5 l vody a bez pokličky vaříme doměkka, dokud polévka nezhoustne. Dochutíme jablečným octem, případně dosolíme. Podáváme s kváskovým chlebem jako sytý oběd či večeři.



2 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. Ano, přesně tak, fytáza deaktivuje účinky kyseliny fytové, která ve větším množství organismu škodí.

      Vymazat