BEZINKOVÝ LIKÉR

Černý bez je už od starověku bylinou těšící se mimořádné úctě všech lidí, kteří vnímají duše rostlin. Černý bez je totiž silně oduševnělou rostlinou a k tomu lidem velmi přátelskou se silnými léčivými účinky kořenů, dřeva, listů, květů i plodů. Bezinky nejen sušíme, ale připravujeme z nich sirupy, zavařeniny a likéry, každá z těchto podob má totiž léčivé účinky. Bezinky pomáhají při zánětu nervů, včetně trojklaného, při neuralgii, ischiasu, bolestech páteře, bolesti zubů, migréně, ulevují při revmatismu a dně, posilují imunitu, a dokonce mírní hypertenzi. Nebuďte při sběru ale hladoví, většinu bobulí nechte ptáčkům, zaslouží si je víc než my lidé.
Tenhle likér je opravdu moc moc dobrý, doporučuji!
Kilo dobře vyzrálých bezinek rozmačkáme nebo rozmixujeme v 1,5 l vody, necháme 8 hodin stát v chladu a poté přecedíme přes síto a znovu ještě přes plátno. Vmícháme půl kila rapadury (nebo cukru), vnitřek z jednoho celého vanilkového lusku a mícháme, dokud se nerozpustí. Přidáme 200 ml uvařené dobré zrnkové kávy a povaříme 5 minut. Necháme vychladnout a vmícháme 1 litr rumu, promícháme a naplníme do tmavých lahviček. Užíváme štamprličku denně. 💚



1 komentář:

  1. Tak tohle jsem měla šanci ochutnat a teď teda podle toho kafe soudím, že to byl stejný recept. Pro mě geniální kombinace, díky za recept a hlavně za připomenutí :)

    OdpovědětVymazat