JAK NA DOMÁCÍ TOFU


Výroba domácího tofu není nic obtížného, není třeba se bát. Hotové tofu používáme stejně jako kupované, můžeme ho marinovat v koření a shoyu, můžeme ho opékat, smažit, mixovat s rostlinným mlékem, cukrem a citronem na sladký krém podobný tvarohu.
Sójové boby sice pochází původně z Číny a pěstují se především v zemích Latinské Ameriky, ale pěstují se i na Slovensku a pokusy s pěstováním se provádí i u nás. Při nákupu si hlídejte, aby sója pocházela z bioprodukce a neměli jste výčitky svědomí kvůli devastaci pralesů, kde se pěstuje sója (především GMO) pro výkrm hospodářských zvířat Evropy a USA. Bio sóju nabízí například Country Life Bio. Jako syřidlo použijeme bio citrony nebo bio jablečný ocet, ten si ostatně dokážeme udělat sami. Tím pádem nám vznikne parádní bio tofu!
Prvním krokem je příprava sójového mléka. Na 12 hodin, nejlépe přes noc, namočíme 1 kg sójových bobů do čisté studené vody. Poté propláchneme, přecedíme, vložíme do hrnce, zalijeme 1,5 l studené vody a ponorným mixérem rozmixujeme na hustou kaši.
Ve velkém hrnci přivedeme k varu 5 l vody, vmícháme do ní sójovou kaši a vaříme 3 minuty, sbíráme pěnu! Odstavíme, necháme deset minut odpočinout a znovu vrátíme na kamna. Přivedeme k varu, sebereme pěnu a odstavíme. Přecedíme přes síto, drti, která zbude, se říká okara a používá se na výrobu karbanátků nebo do pomazánek. Můžeme ji dát také slepičkám, ocení to. Já si okaru po částech zamrazuji v uzavíratelných sáčcích nebo krabičkách a podle potřeby ji přidávám do jídel.
Tekutinu přecedíme přes husté plátýnko nebo speciální sáček, dobře vymačkáme a drť přidáme k okaře. Dostaneme základní surovinu – sójové mléko.
Vymačkáme šťávu z citronů nebo použijeme jablečný ocet – potřebujeme 150 ml. Vmícháme do 150 ml studené vody a máme syřidlo, kterým sójové mléko vysrážíme.
Hrnec se sójovým mlékem postavíme na kamna, přivedeme k varu a pět minut mírně povaříme. Nalijeme polovinu syřidla, zlehka pomalu promícháme, vlijeme zbytek a znovu pomalu promícháme. Odstavíme a necháme 5 minut odstát, můžeme pozorovat, jak se bílkovina odděluje od čiré syrovátky. Cedník vyložíme plátnem, třeba starou vyvařenou plenou a nalijeme do něj tekutinu s vysráženým tofu. Po deseti minutách, kdy necháme tofu vykapat, přemístíme obsah síta do připravené formy a zatížíme na minimálně dvě hodiny. Pokud nemáme formu, můžeme tofu nechat v plátně v sítu a zatížit třeba talířkem a zavařovací sklenicí s vodou. Dostaneme bochníček, nikoliv cihličky. Musíme dbát na to, aby tekutina měla kam odcházet. Postavíme formu na mřížku a tu do pekáčku nebo dřezu. Hotové tofu nakrájíme na porce, zabalíme do potravinářské fólie nebo voskovaného plátna a uložíme v chladu.






















5 komentářů:

  1. Vypadá krásně,jste velice šikovná:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Věřím, že to není nic složitého a bát se netřeba, avšak momentálně se třemi malými dětmi je to pro mě víc než složité, neb na to prostě nemám časový prostor, a tak si holt tofu raději koupím... Nicméně až nadejde doba a já budu mít času nazbyt, tak tento tofu pokus vyzkouším ;-) Dotaz - kolik gramů tofu získáte z 1kg sojových bobů a jak dlouho ho skladujete? Děkuji za odpověď!

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, zkoušela jste takto připravené tofu zmrazit?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dobrý den, ne, zatím jen to kupované, to mrazím běžně

      Vymazat