TĚSTOVINY ZAPEČENÉ S ČESNEKOVOU OMÁČKOU

Nepříliš ideální výživovou hodnotu tohohle skvěle chutnajícího jídla jsem vylepšila vlašskými ořechy a pohankou.
Večer předem namočíme 100 g pohanky do studené vody, druhý den ji propláchneme, zalijeme 500 ml čisté vody a rozmixujeme dohladka. Přecedíme přes plátýnko, dobře vymačkáme. Dostaneme 500 ml hustého pohankového mléka.
Paličce česneku odřízneme vršek a zabalíme ji do alobalu. Pečeme při 180 stupních asi 40 minut, necháme vychladnout, vymačkáme do misky a vidličkou rozmačkáme s půl lžičkou soli. V rendlíku, který může přijít do trouby, rozehřejeme lžíci olivového oleje a česnekovou pastu na něm zlehka opečeme. Okořeníme špetkou muškátového oříšku, vmícháme lžíci hladké mouky a chvíli společně opékáme. Postupně a za stálého míchání vlijeme pohankové mléko, a jakmile omáčka zhoustne, vsypeme 180 g strouhaného rostlinného sýru. Necháme rozpustit a odstavíme, případně dosolíme. Uvaříme 300 g semolinových těstovin ve slané vodě, scedíme a promícháme s omáčkou v hrnci spolu se lžící olivového oleje. Umeleme 2 lžíce vlašských ořechů, promícháme je se lžící lahůdkového droždí a špetkou soli a touto směsí posypeme těstoviny v hrnci. Pečeme při 200 stupních asi 20 minut.


Žádné komentáře:

Okomentovat