HRABĚNČINY ŘEZY TROCHU JINAK

Hraběnčiny řezy jsou v české kotlině notoricky známé, ale mě od jejich upečení vždycky zrazovalo to množství másla. Do originálního receptu se ho dává 200 g a to je pro mě moc. Zkusila jsem tedy recept upravit, aby byl o něco méně kalorický. Snížila jsem i množství cukru (oproti původním 200 g jsem dala jen 100 g).
V míse utřeme 4 žloutky, 80 g másla, jeden sáček vanilkového cukru a 100 g tvarohu. Vmícháme 300 g polohrubé mouky a 50 g žitné mouky. Nakonec zapracujeme jeden kypřicí prášek.
Třetinu těsta oddělíme a uložíme do mrazničky. Zbylé těsto rozválíme do vymaštěného pekáčku. Na těsto nastrouháme na hrubém struhadle 750 g jablek, posypeme vanilkovým cukrem, skořicí, hrozinkami a ořechy. Rozmícháme 150 g tvarohu s 50 g moučkového cukru a lehce vmícháme sníh ze 4 bílků. Tvarohový sníh navrstvíme na jablka a povrch postrouháme těstem z mrazničky.
Pečeme na 180 stupňů asi půl hodiny.



více ZDE

SAMHAIN

Samhain je keltský Nový rok, začíná při západu Slunce 31. října. Samhainem končí sklizeň, uzavírá se období zralosti, slunce a světla, nastává doba ticha, temnoty a odpočinku. V tento den se stěny mezi světy ztenčují, pro mnohé lidi jsou průhledné a je možno jiné světy nejen spatřit, ale dokonce i navštívit. Je to čas kouzel, kdy přestávají platit zákony času a prostoru. V našem světě se všechno ukládá ke spánku, ve světě duchů a nehmotných bytostí je rušno. Naši mrtví nás v tento čas navštěvují a zkoumají, zda přišel čas znovuzrození a zda jsme nezapomněli. Je to den, kdy je možné a dokonce nutné napojit se na své předky, na dlouhou linii našeho rodu a kmene.  Nezamykejte dveře a přidejte ke stolu pár židlí, oni přijdou. Ve všudypřítomné atmosféře zmatku, čarovného mámení a zamlžení hranic je žádoucí zažehnout světlo. Stačí několik svíček. Zapalte oheň v kamnech nebo v krbu a nechte v plamenech ožehnout a v popelu vychladnout kameny s magickými znaky. Podle toho, v jakém budou ráno stavu, můžete usuzovat na váš další osud.
Existuje nespočet rituálů pro Samhain, mnoho bylin, které se v tento den magicky používají. Dokonce mezi posvátné byliny Samhainu patří i dýně, představte si. Hořící svíce uvnitř vydlabané tykve představuje světlo ducha a vědomí.
Z mnoha rituálů jsem vybrala jeden, který můžeme vykonat všichni, protože každý z nás má své mrtvé. Jablko jako symbol života a nesmrtelnosti je nabídnuto jako dar zemřelým, milovaným lidem, kteří nás opustili a čekají na nás na druhé straně, za tou tenkou stěnou. Vyberte to nejkrásnější jablíčko a zahrabejte je do země, je to pokrm pro duši, která čeká na znovuzrození.


více TADY

BRAMBOROVÉ PLACKY

100% vegan
1 kg brambor uvaříme ve slupce, oloupeme, nastrouháme najemno a vmícháme asi 150 g hladké mouky a lžičku soli. Rychle zpracujeme těsto konzistence asi jako na bramborové knedlíky, uděláme hada, nakrájíme kousky, které rozválíme dotenka a opékáme po obou stranách přímo na kamnech nebo na suché pánvi. Pracujeme rychle, stáním těsto řídne.


více ZDE

INDICKÝ MANGOLD

100% vegan
I když to nevypadá nijak extra vábně, je to namouduši skvostný!
400 g čerstvého nebo zmraženého nakrájeného mangoldu krátce podusíme se dvěma lžícemi vody. Na třech lžících oleje osmahneme cibuli, přidáme čtvrt lžičky skořice, čtvrt lžičky kardamonu, čtvrt lžičky mletého sušeného zázvoru, 2 utřené stroužky česneku, půl lžičky koriandru, půl lžičky garam masaly, chilli podle chuti a necháme na pánvi rozvonět. Přidáme podušený mangold, 400 g krájených rajčat z plechovky, osolíme a dusíme deset minut. Částečně pomixujeme, přidáme 200 g přírodního tofu nakrájeného na kostičky a necháme ještě pár minut probublávat. Nakonec ochutíme dvěma lžícemi citrónové šťávy.



více ZDE

HUMMUS

Podle Romana Uhrina.
Den předem namočíme 200 g cizrny, druhý den vodu vyměníme a uvaříme ji doměkka, slijeme, necháme vychladnout a rozmixujeme spolu se dvěma lžícemi slunečnicového oleje a 4 stroužky česneku. 120 g sezamu umeleme na kávovém mlýnku nebo v mlýnku na mák a rozmixujeme se 4 lžícemi slunečnicového oleje a špetkou soli. 
Smícháme cizrnu a sezamovou pastu, přidáme 2 lžíce citrónové šťávy, lžičku soli, půl lžičky mletého koriandru a 100 ml jablečného moštu, nejlépe čerstvého, doma dělaného. 
Všechno umícháme do hladkého krému, pokud chceme humus řidší, přidáme jablečný mošt. Podáváme jako pomazánku nebo s bramborovými plackami a indickým mangoldem.


více pomazánek TADY

SLADKÉ SUŠENKY SE SIROBEM

100% vegan
Výtečné sušenky, měla jsem je udělat rovnou z dvojité dávky 
V míse smícháme 100 g kukuřičné mouky, 1 lžíci žitné mouky, špetku soli, 120 g mletých ovesných vloček, 100 g mletých vlašských ořechů, 50 g mletého kokosu a 100 g sekaných sušených datlí.
V rendlíčku rozehřejeme 100 g kokosového oleje, vmícháme 4 lžíce řepného sirobu, dvě lžíce vody a lžičku jedlé sody (pozor, pění to). Směs nalijeme do mísy k sypkým surovinám a dobře promícháme.
Ze směsi tvarujeme kuličky, které na plechu vyloženém pečicím papírem poněkud zploštíme. Pečeme v dobře vyhřáté troubě asi 10 – 15 minut.


více TUHLE

BOBY SE SOJOVÝM MASEM

100% vegan. Boby jsou druhem luštěniny, dají se konzumovat stejně jako hrášek v čerstvém stavu.
100 g sojových kostek uvaříme 20 minut v zeleninovém vývaru a scedíme (vývar nevyléváme). 
Na oleji osmahneme dvě nahrubo nasekané cibule a tři utřené stroužky česneku, přidáme drcené koření: lžičku římského kmínu, půl lžičky garam masaly, půl lžičky koriandru a lžičku kari. Chvíli mícháme, než se koření rozvoní a přidáme uvařené sojové kostky, 400 g zelených bobů a 2 lžíce rajského protlaku. Podlijeme zeleninovým vývarem a dusíme asi 20 minut, dokud nejsou boby měkké. Podáváme s rýží basmati.


více ZDE

DÝŇOVÝ KOLÁČ

Na dvou lžících oleje necháme změknout 500 g cibule nakrájené na půlkolečka, zalijeme 200 ml vody a dusíme asi 50 minut za občasného promíchání.
Do mísy nakrájíme 100 g studeného másla, přidáme 200 g hladké mouky a sůl a prohněteme na drobenku. Přidáme jedno menší vajíčko a rychle zpracujeme těsto, které rozválíme do vymaštěné koláčové formy, propícháme vidličkou a dáme na 30 minut do chladu.
Jednu menší dýni hokaido zbavíme semínek, nakrájíme na kostičky, promícháme se solí a dvěma lžícemi olivového oleje a upečeme na 200 stupňů 30 minut. 

Na těsto položíme kolo z pečicího papíru, nasypeme fazole a předpečeme na 200 stupňů 15 minut. Fazole odstraníme.
Uvaříme 4 vejce natvrdo.
Smícháme dušenou cibuli, pečenou dýni, jeden pórek pokrájený na kousky, 150 g rozdrobeného sýra (já použila svůj domácí), nasekaná vejce, 200 ml smetany a několik čerstvých lístků šalvěje posekaných na nudličky.
Směs nalijeme na předpečený korpus a pečeme ještě 30 minut.



více ZDE

BABIČČIN JABLEČNÝ KOLÁČ

V míse smícháme 200 g hladké bílé mouky, 50 g žitné mouky, špetku soli a 100 g mletých vlašských ořechů. Uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj 20 g droždí, zasypeme lžičkou třtinového cukru a rozmícháme s 80 ml vlažného mléka na kašičku. Zakryjeme utěrkou a necháme v teple vzejít kvásek. Rozpustíme dvě lžíce másla a přidáme ho do mísy spolu se lžící třtinového cukru a jedním vejcem. Zamícháme a vyklopíme na vál, kde tužší těsto důkladně zpracujeme rukama. Vrátíme ho do mísy, zakryjeme utěrkou a dáme na 40 minut do tepla kynout.
1 kg jablek oloupeme, nakrájíme na kousky a povaříme krátce se dvěma lžícemi kaštanového pyré (nebo cukru) a šťávou z 1/2 citrónu. Ochutíme skořicí, tlučeným badyánem a hřebíčkem.
Vykynuté těsto rozválíme na menší plech, poklademe ho jablky a posypeme drobenkou: 20 g másla, 50 g polohrubé mouky, 2 lžíce kaštanového pyré a hrst tlučených švestkových jadérek. Pečeme na 180 stupňů asi 30 – 40 minut. Podáváme s babiččiným bylinkovým čajem 



více ZDE

KAŠTANOVÁ ROLÁDA

Ušleháme 4 žloutky s 80 g kaštanového pyré do husté pěny a postupně vmícháme 60 g polohrubé mouky a tuhý sníh ze 4 bílků. Těsto rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme na 170 stupňů 15 minut. Těsto stočíme na vlhké utěrce i s papírem a necháme vychladnout. Zchladlé těsto rozbalíme, stáhneme z něho papír a natřeme nádivkou: 500 g tvarohu rozšleháme se 180 g kaštanového pyré. Smotáme a ozdobíme polevou: rozehřejeme dvě lžíce kokosového oleje, vmícháme dvě lžíce kaštanového pyré a lžíci kakaa.


více ZDE

ZELENINA S KROUPAMI

100% vegan
Den předem vypereme a namočíme 400 g ječných krup. Druhý den je scedíme a propláchneme čistou vodou. Na dvou lžících oleje osmahneme pokrájenou cibuli, přidáme kroupy a chvíli mícháme. Jakmile se začnou připalovat, zalijeme je 1 l zeleninového vývaru, přivedeme prudce k varu, teplotu zmírníme a dusíme doměkka asi půl hodiny.
Na dvou lžících oleje necháme v hluboké pánvi změknout cibuli pokrájenou na půlkolečka, přidáme jeden velký pastinák a tři mrkve nakrájené na nudličky a 5 -6 řapíků celeru pokrájených na kousky. Ochutíme lžící kořenicí polévkové směsi bez glutamanu a umělých aditiv, nejlépe v bio kvalitě, dvěma lžícemi sušeného lahůdkového droždí, okořeníme půl lžičkou muškátového květu a na středním ohni mícháme a opékáme asi 15 minut, dokud zelenina není měkká tak akorát na zkus, nesmí se rozvařit. Nakonec ochutíme 5 lžícemi kvalitní sojové omáčky, případně dosolíme.


více ZDE

U ČERVENÉHO KŘÍŽE

Objevili jsme zvláštní místo se silnou, skoro přízračnou atmosférou. Chtěli jsme se podívat na místo v lese, kde stojí červený kříž. Postavili ho na rozcestí uprostřed lesa, kde kdysi stávala hospoda. V ní se usídlili loupežníci, kteří terorizovali celý kraj. Loupili a vraždili a žádný pocestný nebyl před nimi v bezpečí. Jak už to ale bývá, za jedné temné, bouřlivé noci se celá hospoda zbortila a pohřbila ve svých sutinách všechny vrahy, lupiče i jejich nevěstky, které se tam s nimi pelešily 
Dnes má toto místo působit tísnivě a temně, ale není tomu tak, les je v tom místě čistý a vlídný, snad jen trochu zádumčivý.
Naprosto odlišné místo je ale asi o dva kilometry dál - je to stařičká, opuštěná zahrada ohraničená řadami topolů s malým rybníčkem a kus lesa, který k ní patrně náležel. Tady je hodně zvláštní, silná energie. Celé to místo je prostoupené vůní kvasícího ovoce, staré jabloně s pokroucenými větvemi porostlými lišejníkem totiž stále plodí. Zahrada nezapomněla na lidi, přímo hmatatelně je v ní cítit stesk.



více ZDE

KULIČKY BLAŽENOSTI

Velmi výživné a velmi, velmi dobré 
Směs ořechů a semínek namočíme přes den do čisté, pramenité vody. Já použila vlašské ořechy, slunečnicové, sezamové a lněné semínko a bílý mák. Výtečné jsou i kešu ořechy. Druhý den vodu slijeme a semena s ořechy rozmixujeme, nemusí to být moc dohladka. Na oslazení použijeme mleté sušené datle, fíky nebo med. Můžete vmíchat jakékoliv nadrobno nasekané sušené ovoce, namočené nebo suché. Směs zahušťujeme suchými ingrediencemi - mletým lněným semínkem nebo kokosem. Z hmoty tvarujeme kuličky a obalujeme je v kokosu nebo v sezamu. Spotřebujeme je rychle, nejlépe do dvou dnů, uchováváme v chladu, mleté lněné semínko se kazí. Jsou výtečné na výlety 


více ZDE

CUKETOVÁ POLÉVKA S PÓRKEM

Na dvou lžících slunečnicového oleje osmahneme dvě pokrájené cibule, přidáme pokrájený pórek a po chvíli 500 g cukety a jedno jablko, oboje nakrájené na kostky. Okořeníme lžičkou mletého nového koření a zalijeme litrem zeleninového vývaru. Vaříme asi 20 minut, dokud není zelenina měkká. V 200 ml mléka (nebo sojového mléka) rozkvedláme dvě lžíce kukuřičné mouky, přidáme do polévky a krátce povaříme. Osolíme a rozmixujeme. Na talíři sypeme sezamem nasucho opraženým na pánvi a smíchaným s mořskou solí (gomasio) a čerstvě mletým pepřem.


více ZDE

CIBULÁČKY

Půl kila cibule oloupeme, nakrájíme nadrobno a na másle nebo oleji osmahneme dozlatova.
Do mísy prosejeme 400 g polohrubé mouky a 100 g žitné mouky, osolíme a uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme 20 g čerstvých kvasnic, promícháme se lžičkou cukru, 6 lžícemi vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Do mísy přidáme 2 vejce, osmaženou cibulku a 100 ml vlažného bílého vína zaděláme hutnější těsto, které necháme hodinu kynout.
Vykynuté těsto rozválíme na placku, vykrajujeme skleničkou kolečka, do kterých vytlačíme křížek, potřeme vejcem, posypeme kmínem a necháme ještě 15 minut na plechu dokynout. Pečeme na 220 stupňů dozlatova.
Z tohoto množství jsem upekla 30 cibuláčků. Je to dokonalost sama 



více TADY

VEGANSKÉ ŠPAGETY PO BOLOŇSKU

Na dvou lžících panenského olivového oleje necháme změknout pokrájenou cibuli a tři stroužky česneku, přidáme najemno nastrouhanou petržel a mrkev. Chvíli opékáme, přidáme 400 g konzervovaných rajčat (nebo 4 – 5 čerstvých, to je lepší), osolíme, okořeníme bazalkou a dobromyslí, případně podlijeme trochou vody a dusíme deset minut. Přidáme nahrubo nastrouhané tofu – 100 g bílého a 200 g uzeného. Prohřejeme, pokapeme olejem a podáváme se špagetami.


více TU

PEČENÉ BRAMBORY S DÝNÍ

Prosté, lahodné. Nejlepší se salátem! 100% vegan
Brambory oloupeme a nakrájíme na měsíčky, dýni hokaido zbavíme semen a nakrájíme na kostky. Obojí dáme do pekáčku, pokropíme trochu olivovým olejem, přidáme utřený česnek, sůl, semínka slunečnice, dýně a sezamu, vlašské ořechy a různé vonné bylinky (dobromysl, tymián, šalvěj, rozmarýn…) a upečeme.


více ZDE

JABLEČNÝ KOLÁČ SE SIROBEM

Vynikající zdravý koláč, 100% vegan
Umeleme nebo rozmixujeme 150 g vlašských ořechů a 150 g ovesných vloček, smícháme je se 150 g pohankové mouky, 30 g kokosového oleje a 60 g řepného sirobu. Rukou zpracujeme drobenku, jejíž jednu třetinu natlačíme do vymaštěného menšího plechu nebo zapékací formy. Uvaříme puding z 500 ml sojového mléka, jednoho sáčku vanilkového pudingového prášku a lžíce sirobu a potřeme jím drobenkový základ. Na puding rozložíme 6 nahrubo i se slupkou nastrouhaných jablek a navrch dáme zbytek drobenky. Rukou přitlačíme a pečeme na 170 stupňů 40 minut. Je lepší nechat koláč trochu odležet, aby se spojily jednotlivé vrstvy.


více TADY

ZELENINOVÁ POMAZÁNKA

100% vegan
Brokolici uvaříme pár minut v páře, necháme ji zchladnout a potom ji nahrubo rozmixujeme spolu s cibulí. Malý celer a tři mrkve nastrouháme na jemno a smícháme s brokolicí. Osolíme, okyselíme lžičkou jablečného octa a vše spojíme 300 ml sojové majonézy.


více ZDE

VÝTEČNÝ ZELNÝ SALÁT Á LA COLESLAW

Malou hlávku bílého zelí nakrájíme na tenké nudličky, dáme do mísy spolu se lžičkou soli a promačkáváme rukama tak dlouho, dokud se jeho objem nezmenší asi o polovinu a zelí nepřestane pouštět šťávu, kterou sléváme.
Přidáme jednu větší mrkev nastrouhanou nahrubo, čerstvě tlučený pepř, lžíci medu a dvě lžíce jablečného octa. Nakonec vmícháme 200 ml sojové majonézy a necháme nejméně přes noc odležet.


více ZDE

VEGANSKÝ MANGOLDOVÝ KOLÁČ

V míse smícháme 50 g žitné mouky, 120 g hladké bílé mouky, půl lžičky soli, 100 ml vlažné vody a 50 ml olivového oleje. Umícháme těsto, které rozválíme nebo roztlačíme prsty na malý plech. Propícháme vidličkou a předpečeme na 180 stupňů 10 minut.
Na lžíci oleje necháme zesklovatět velkou cibuli, přidáme 400 g pokrájeného mangoldu (lepší je čerstvý, ale já měla už jen mražený), osolíme a okořeníme barevným pepřem a dvěma utřenými stroužky česneku.
V misce smícháme pět lžic rajského protlaku, lžíci dobromysli a dva utřené stroužky česneku.
Předpečený korpus potřeme rajským protlakem, posypeme 100 g nahrubo strouhaného přírodního tofu, pokapeme lehce sojovou omáčkou, poklademe dušeným mangoldem a nakonec pokapeme několika lžícemi sojové majonézy. Dopečeme ještě 15 minut.




více ZDE

SOJOVÁ MAJONÉZA

Přivedeme k varu 400 ml vody a za stálého míchání zašleháme 100 g hladké mouky a špetku kurkumy. Uvaříme na hustou kaši, odstavíme a necháme trochu zchladnout. Postupně vešleháváme lžičku tlučeného barevného pepře, lžičku tlučeného hořčičného semínka, dvě lžíce přírodního cukru, čtyři lžíce citrónové šťávy a sůl podle chuti. Do hladké hmoty dále postupně zašleháme 100 ml slunečnicového oleje a 400 ml sojového mléka. Nakonec podle chuti ještě dosolíme nebo dokyselíme. Uchováváme v chladničce, vydrží pár dní. Pokud bychom chtěli uchovat déle, musíme ji sterilovat.


více ZDE

TOFU PO ČÍNSKU

100% vegan
V pánvi WOK rozpálíme dvě lžíce sezamového oleje a osmahneme na něm dozlatova dvě kostky bílého tofu pokrájené na kostičky a předem pokapané třemi lžícemi sojové omáčky. Opečené tofu vyjmeme, na pánvi osmahneme dvě cibule pokrájené na půlkolečka, přidáme půl malé hlávky bílého zelí nakrájené na kostičky a necháme zesklovatět. Přidáme pórek pokrájený na tenké nudličky a kapii pokrájenou na proužky a všechno společně pár minut smažíme. Okořeníme lžičkou mletého zázvoru. Nakonec vmícháme tofu, zasypeme vrchovatou lžící Maizeny, zalijeme asi 100 ml bílého vína a necháme přejít varem. Podáváme s jasmínovou rýží.


více ZDE

VOŇAVÝ JABLEČNÝ KOLÁČ

Jablečná sezóna je v plném proudu 
V míse ušleháme 2 vejce, 3 lžíce třtinového cukru, 100 g mletých vlašských ořechů a půl lžičky kypřicího prášku. Koláčovou formu vymastíme a těsto do ní rozprostřeme. Pečeme na 180 stupňů 10 minut. 4 jablka nastrouháme i se slupkou nahrubo, smícháme se sáčkem vanilkového cukru, lžičkou skořice, kouskem tlučeného badyánu, jedním tlučeným hřebíčkem, šťávou a kůrou z půlky citrónu, 60 g hrozinek a 3 lžícemi vanilkového pudingového prášku. 
Jablky poklademe předpečené těsto, uhladíme, vrátíme do trouby a ještě 30 minut dopečeme.


více ZDE

CELER NAČERVENO

100% vegan.
Na dvou lžících rozehřátého oleje necháme změknout 2 pokrájené cibule a postupně přidáváme: dvě rajčata nakrájená nadrobno, 140 g rajského protlaku, 1 kg (asi 3 bulvy) strouhaného celeru a dvě kapie pokrájené na malé kostičky. Ochutíme lžící dobromysli, dvěma lžícemi třtinového cukru, lžičkou rozmarýnu, osolíme a zalijeme 700 ml vody. Promícháme a nedlouho dusíme tak, aby celer zůstal poloměkký. Nakonec vmícháme 200 g kuskusu, krátce povaříme a necháme 10 minut dojít.
Je toho velký hrnec, nají se z toho určitě 6 lidí! 


více ZDE

TŘI PODMÍNKY FUNKČNÍHO PARTNERSKÉHO VZTAHU

Kdysi dávno jsem si někde přečetla, že aby náš partnerský vztah dlouhodobě fungoval, musí splňovat tři základní podmínky. Tenkrát se mi moc líbilo, jak je to stručně, jasně, pregnantně řečeno a dodnes si myslím, že nikdo s lepší teorií nepřišel. Takže se o ni s vámi podělím a trochu to rozvedu. Snad vám nevadí, že to vůbec nesouvisí s vařením, ale má to souvislost s domovem a k tomu už má tahle stránka přece jen blíž :)

Těmito třemi podmínkami jsou:
ÚCTA
SOUCIT
SEXUÁLNÍ PŘITAŽLIVOST

1. Úcta. Pokud žijeme s někým, koho si nevážíme nebo kdo neuznává nás jako rovnocennou osobnost, nemůže být vztah šťastný. Jsme buďto psychicky nebo dokonce fyzicky tyranizováni nebo jsme tyrany sami. Představte si pár, kde muž mluví o své ženě jako o „staré“, nazývá ji „vona“. Pokud o ní nebo s ní mluví, tak jen s pohrdáním nebo přinejmenším blahosklonně. Žena, která si neváží svého muže, považuje ho za ubožáka, slabocha, vysmívá se mu buď přímo, nebo za zády. Nemusí jít ani o takto vyhraněnou podobu chybějící úcty, ale vždy je to poznat. Jeden má ve vztahu navrch. V takovém vztahu sice chybí úcta, ale nemusí v něm chybět ani soucit ani sexuální přitažlivost. Muž si říká: ta moje blbka, vždyť ji mám vlastně rád a žena uvažuje o tom, že nebýt toho, že je ten její chlap úplně k ničemu, nic by jí nechybělo, vždyť je vlastně hodnej.

2. Soucit. Nepředstavujte si nic jako lítost, to je velmi zavádějící interpretace. Pravý soucit nás nutí sou-cítit s druhým. Dokázat se vcítit do jeho trápení, společně se radovat a doufat, mít o druhého starost když onemocní, vyslechnout ho, poradit. Soucitu je nejblíže to, co si představujeme pod pojmem Láska. Mít někoho rád. Když chybí ve vztahu soucit, vypadá třeba tak, jako například vztah šéfa a sekretářky. On ji přitahuje (a naopak), mohou si sami sebe vážit, ale chybí tam ta intimita, to prožívání, duchovní propojení, sdílení a starost jednoho o druhého.

3. Sexuální přitažlivost. Pokud chybí, je to přátelství, třebas velmi krásné a pevné, k tomu nemusím snad nic psát ani vysvětlovat. Sex k partnerství patří.

I když to určitě bude mnohé z vás nutit nějakou tu podmínku doplnit nebo rozšířit, věřte, že to skutečně není třeba a tyhle tři jsou naprosto všeobjímající a postačující :)


více ZDE

JABLEČNÉ KULIČKY S OŘECHY

Tenhle recept mi přišel e-mailem se spoustou dalších. Většinou podobné e-maily mažu, ale tenhle jediný recept z nich všech tolik vyčníval, že jsem se rozhodla ho zkusit.
Nastrouháme nebo umeleme 200 g vlašských ořechů, vmícháme 200 g najemno strouhaného jablka i se slupkou (je to asi 1 velké nebo 2 menší jablíčka) a 4 lžičky javorového sirupu (nebo řepného sirobu). Promícháme a tvoříme kuličky (z tohoto množství je jich asi pětadvacet). Narovnáme je na pečicí papír a ozdobíme polevou: rozehřejeme 4 lžičky kokosového oleje, vmícháme do něj 4 lžičky javorového sirupu, skořici a 2 polévkové lžíce nepraženého kakaa (nebo karobu). Necháme ztuhnout.
Je to neobvyklé, zdravé a dobré pohoštění pro milou návštěvu 



více ZDE

PODZIMNÍ ROLÁDA

Prostě pohádka 
V míse utřeme do pěny 5 žloutků, 50 g moučkového cukru a půl lžičky skořice, vmícháme 100 g strouhaných vlašských ořechů a sníh z 5 bílků. Rozetřeme na pečicí papír a pečeme na 200 stupňů 10 minut. 
Tři jablka oloupeme, nastrouháme je na hrubém struhadle a promícháme se lžící citrónové šťávy. Do 250 ml smetany ke šlehání vmícháme sáček ztužovače a ušleháme dohusta. Smícháme s jablky.
Upečený plát ihned potřeme náplní, rychle a pevně stočíme a dáme na hodinu do chladničky.


více ZDE

BAREVNÝ HRNEC

100% vegan
Ve velké, hluboké pánvi nebo kastróle rozpálíme tři lžíce oleje a osmahneme na něm 1 cibuli, 3 stroužky česneku, 2 mrkve, 1 petržel a půlku celeru pokrájené na špalíčky. Po chvíli vsypeme 200 g zelené čočky a 100 g jasmínové rýže propláchnuté horkou vodou a zalijeme 850 ml zeleninového vývaru a 150 ml bílého vína. Přivedeme k varu, ztlumíme teplotu a 15 minut dusíme přiklopené. Přidáme 3 velká rajčata zbavená slupky a nakrájená nadrobno a jeden pórek. Okořeníme lžičkou čerstvě tlučeného kmínu a lžičkou garam masaly. Dusíme dalších deset minut a přidáme jednu červenou papriku a půlku brokolice rozebrané na růžičky. Necháme ještě krátce podusit, osolíme, opepříme a podáváme.


více ZDE

POMAZÁNKA Z ČERSTVÝCH FAZOLÍ

100% vegan
Náš dnešní oběd. Pokud máte to štěstí a vlastníte kousek země, můžete si udělat tuhle pomazánku z čerstvě vyloupaných fazolí. To, co zasejeme, o co pečujeme a co sklidíme vlastníma rukama, má pro naše tělo tu nejvyšší hodnotu.
Všechno kromě soli, pepře a oleje je z vlastní zahrady.
130 g čerstvě vyloupaných bílých fazolí uvaříme ve vodě s trochou čerstvé dobromysli doměkka. Scedíme, necháme vychladnout a dáme do mixéru spolu se 4 stroužky česneku, 1 větší nebo 2 malými cibulemi a 3 naťovými cibulkami s kouskem natě. Přidáme sůl, pepř a tři lžíce olivového oleje a rozmixujeme dohladka. Vmícháme nasekanou cibulovou nať a podáváme na domácím chlebu.



více TUHLE

OBRANNÉ BARIÉRY NAŠEHO TĚLA

Již Hippokrates byl přesvědčen o tom, že by se lékař měl pokusit nejprve léčit nemocného pomocí stravy a až následně medikamenty.

Organismus si dokáže pomoci, když mu dáme šanci. Většina z nás ale nedělá pro své zdraví téměř nic. Svoje tělo zanášíme po mnoho let odpadem a když všechny obranné mechanismy organismu konečně selžou, hledáme pomoc u lékaře a v lékárně. Chemickými léky ale zatěžujeme ještě více svá játra a ledviny, odstraňujeme a zmírňujeme pouze symptomy, příčiny chorob zůstávají neléčené. Tím máme zaděláno na chronická onemocnění. Jen malá část lidí je ochotna a schopna zříci se svých starých návyků, ale nemůžeme donekonečna spoléhat na obranné bariéry organismu, ať jsou jakkoliv účinné.

První bariéru představuje střevo, které brání vstřebávání toxických látek do krve. Střevo podrážděné a přetížené nevhodnou stravou a také přejídáním nemůže už plnit svou obrannou funkci.

Druhou obrannou bariérou jsou játra, která nesou na svých bedrech nejvyšší zátěž. Podílejí se na trávení a látkové výměně. Mají obrovskou regenerační schopnost, avšak bez jater žije člověk jen několik hodin. Játra slouží jako detoxikační a chemická továrna a také jako zásobník energie. Mají téměř pět set známých funkcí, mezi něž patří zneškodňování látek pro organismus toxických, kterých se játra zbavují pomocí žluči. Té se denně vytvoří v játrech až jeden litr. Toxické látky mohu játra odbourat i pomocí hyperoxidace ve spolupráci s nadledvinami - vzniká horečka. Pokud játra soustavě přetěžujeme, nejsou schopna plnit svou funkci a toxické látky jsou vyplavovány do krve.

Jakmile játra nejsou schopna správně pracovat, funkci další bariéry přebírají žlázy s vnitřní sekrecí. Toxické látky jsou za pomoci hormonů vylučovány z organismu pokožkou, sliznicí, serózními tkáněmi (seróza je tenká blána vystýlající některé tělní dutiny), ledvinami a střevy. Nemoc je tak považována za nepřirozený proces vylučování odpadních produktů. Správné vylučování odpadních produktů a toxinů může probíhat pouze ve zdravém organismu nezatěžovaném soustavně špatnou stravou, přejídáním, léky, cigaretami a alkoholem.

(Zdroj: MUDr. Vilma Partyková)


více ZDE

SVÍČKOVÁ OMÁČKA S PEČENÝM TOFU

100% vegan
Naprosto dokonalé jídlo! Když jsem si šla ráno na záhonek pro celer, dostala jsem na něj takovou strašnou chuť, že jsem ho půlku snědla jen tak syrovej, jako jablíčko. 
Na dvou lžících oleje necháme změknout velkou pokrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájené tři mrkve, dvě petržele a půlku celeru, okořeníme trochou nasekané celerové nati, oloupaným citrónem zbaveným jadérek nakrájeným na kolečka, 3 bobkovými listy a lžičkou čerstvě nadrceného hořčičného semínka. Zasypeme dvěma lžícemi třtinového cukru a chvíli společně opékáme. V 800 ml sojového mléka rozkvedláme 70 g polohrubé mouky, vlijeme k zelenině, osolíme a přidáme dvě kostky přírodního tofu. Vaříme na mírném ohni do zhoustnutí. Já jsem musela odejít na zahradu kvůli poradě ohledně sázení stromů a omáčka se mi připálila, takže pozor na to! 
Uvařené tofu vyjmeme z omáčky, nakrájíme je na plátky, pokapeme sojovou omáčkou a olejem a upečeme v troubě dozlatova. Z omáčky vyjmeme také bobkový list a citrón a rozmixujeme ji. Někdo ji pasíruje přes cedník, ale já mám moc ráda, když v ní jsou drobečky zeleniny. Podáváme s celozrnným houskovým knedlíkem. Na recept se mě neptejte, vyčetla jsem ho v jedné knížce a je to takovej nesmysl, že jsem se u toho strašně natrápila a navztekala. Chvíli jsem myslela, že poletí slepicím, ale nějak to dopadlo. Prostě si udělejte takovej, jakej máte rádi 



více TADY

ŘÍJNOVÉ RÁNO

Tenhle pohled mě pokaždé zastaví, ať spěchám sebevíc, občas se pár kroků vrátím a zůstanu stát..


tohle je náš strážce, pořád stojí i když ho břečťan velmi dusí, jsme mu nesmírně vděční...mimochodem, břečťan zrovna kvete


zapomenutý a opomíjený kout zahrady si žije vlastním životem


tohle je náš rodový strom, silný, zdravý, vitální, nádherný jasan, má trochu sklony k usurpátorství 


více ZDE