KAŠE Z ČERVENÉ ČOČKY A DÝNĚ

Na Nový rok bychom měli mít na stole čočku, údajně kvůli příznivé finanční situaci v novém roce 
Dýni hokaido rozčtvrtíme, vydlabeme semínka a v troubě vyhřáté na 200 stupňů pečeme asi 45 minut. Dýni rozmixujeme nebo rozmačkáme vidličkou (můžeme i se slupkou). 200 g červené čočky propereme v cedníku, v hrnci zalijeme dostatečným množstvím vody a vaříme 15 minut. Slijeme a necháme okapat. Na pánvi rozehřejeme tři lžíce oleje a osmahneme na něm tři velké cibule nakrájené na půlkolečka a čtyři stroužky česneku nakrájené na plátky. Přidáme lžičku kurkumy, dýňové pyré a čočku. Společně krátce podusíme, ochutíme dvěma lžícemi umeocta (nebo obyčejného octa a solí) a okořeníme čerstvě mletým pepřem. Podáváme s opečeným tempehem a zeleninovým salátem.


více ZDE

KOKOSOVÁ BÁBOVKA

V jedné míse rozmícháme 140 g celozrnné špaldové mouky, 330 g polohrubé mouky, špetku soli, 2 lžíce kypřicího prášku (je to asi jeden sáček), 100 g třtinového cukru, 140 g mletého kokosu a lžičku citrónové kůry.
Ve druhé míse rozšleháme 200 ml kokosové smetany, 250 ml rostlinného mléka (já používám ovesné) a 50 ml slunečnicového oleje. Tekutou složku nalijeme do sypké, dobře promícháme a nakonec přidáme jeden rozmačkaný banán a šťávu z jednoho citrónu. Těsto rychle, ale důkladně rovnoměrně rozmícháme a naplníme do vymaštěné a kokosem vysypané větší bábovkové formy. Pečeme při 180 stupních asi 45 minut, kontrolujeme špejlí.



více ZDE

ŠŤASTNÝ NOVÝ ROK VÁM VŠEM!


OCHUCENÁ BRAMBOROVÁ KAŠE

Ačkoliv tomu třebas neuvěříte, tak je to opravdu moc dobrý.
Oloupeme, nakrájíme a uvaříme 1 kg brambor ve vodě se solí a kmínem, slijeme, přidáme 2 lžíce panenského slunečnicového oleje a hrnek horkého ovesného mléka a šťouchadlem na brambory umícháme kaši, jak jsme zvyklí. Na třech lžících oleje osmahneme dozlatova čtyři velké nakrájené cibule. Avokádo rozpůlíme, dužinu vydlabeme lžičkou a rozmačkáme vidličkou. Plechovku (400 g) sterilované kukuřice slijeme přes cedník a necháme okapat, dvě naťové cibulky a svazek petrželky nakrájíme nadrobno. Avokádo, smaženou cibuli, zelené natě a kukuřici vmícháme do kaše. Na talíři obložíme syrovou zeleninou.


více ZDE

TĚSTOVINY S DIVOKÝMI RAJČÁTKY A KEŠU KRÉMEM

Večer namočíme 200 g kešu do vody, druhý den vodu slijeme, vlijeme 250 ml čisté vody a rozmixujeme dohladka spolu se lžičkou soli a lžící lahůdkového droždí. 300 g divokých rajčátek (já měla vlastní zmražené, ale můžete použít i drobná koktejlová rajčátka) orestujeme na olivovém oleji spolu se dvěma stroužky nakrájeného česneku, lžičkou sušené nebo mražené šalvěje a trochou soli. Uvaříme balíček semolinových těstovin podle návodu na obale a promícháme je s kešu krémem a rajčátky. Hotovo!


více ZDE

BURISONKY

Recept je Paní Dýně.
Ve větším kastróle se silným dnem rozmícháme 50 ml panenského slunečnicového oleje, 100 ml sladového sirupu a na mírném plameni několik minut povaříme, často mícháme. Odstavíme, vsypeme 150 g rýžových burisonů, 50 g slunečnicových semínek, 50 g dýňových semínek, vrchovatou lžíci chia semínek, 50 g sušených brusinek, 50 g kustovnice a řádně promícháme. Malý pekáček nebo zapékací misku vyložíme pečicím papírem a směs do něj dobře a silně upěchujeme. Necháme do druhého dne ztuhnout v chladničce a teprve potom nakrájíme.


více ZDE

HUSTÁ ZELENINOVÁ OMÁČKA

Omáčka chutí i vůní poněkud připomíná svíčkovou, je nejlepší s knedlíkem, ale překvapivě dobře chutná i s rýží, bulgurem nebo těstovinami.
Očistíme půlku celeru, 6 mrkví, 1 petržel a 1 cibuli. Na půl hodiny namočíme 12 g sušených hříbků do teplé vody, 6 rajčat spaříme a oloupeme. Kořenovou zeleninu nakrájíme na tenké plátky, cibuli a rajčata nakrájíme na kostky. Všechnu zeleninu a houby i s tekutinou vložíme do hrnce, pokapeme třemi lžícemi oleje, osolíme a okořeníme čerstvě tlučeným novým kořením a pepřem. Přidáme bobkový list, zakryjeme poklicí a pečeme hodinu v troubě vyhřáté na 200 stupňů.
Hotovou zeleninu rozmačkáme šťouchadlem na bramborovou kaši, vlijeme 500 ml mandlového mléka rozmíchaného se třemi lžícemi celozrnné špaldové mouky a 200 ml mandlové smetany. Povaříme za častého míchání asi deset minut, odstavíme a ochutíme dvěma lžícemi citrónové šťávy, případně dosolíme.



více ZDE

SLADKOKYSELÁ ZELENINA DUŠENÁ V TROUBĚ

Očistíme a pokrájíme různou zeleninu, jakou máme rádi nebo k dispozici, já použila brambory, červenou řepu, cibuli, papriku, rajčata a mrkev (tu jsem zapomněla vyfotit). Lze ale použít i květák, dýni, dokonce zelí nebo kapustičky. Pekáček vymastíme olejem, zeleninu do něj vložíme a promícháme se slunečnicovými a dýňovými semínky, hrozinkami, čerstvě drceným bílým pepřem, sušenou polní mátou (můžeme použít jiné bylinky, pokud si na mátu netroufáme nebo ji nemáme), dvěma lžícemi umeocta, 100 ml vína, třemi lžícemi agávového sirupu a dvěma lžícemi olivového oleje. Zakryjeme poklicí a dusíme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi půl hodiny, potom promícháme a necháme dopéct bez pokličky. Na závěr podle chuti osolíme.


více ZDE

OŘECHY V KARAMELU

Tohle je to nejjednodušší a taky jedno z nejlepších vánočních cukrátek. Prostě v hluboké pánvi roztavíme cukr, dokud z něho není tekutý zlatý karamel, vsypeme vlašské ořechy a společně pár minut mícháme a opékáme, nespálíme! Hlavně neoblizujte horkou vařečku, roztavený cukr je velmi, velmi horký!


více ZDE

CIZRNA SE ŠPENÁTEM A RÝŽÍ

Den předem namočíme 300 g cizrny, druhý den vyměníme vodu a uvaříme ji doměkka. Slijeme a necháme okapat.
Na třech lžících oleje osmahneme velkou cibuli, kousek zázvoru a tři stroužky česneku, všechno na drobno nakrájené. Přidáme lžíci červeného ostrého kari a chvíli společně opékáme. Vložíme uvařenou cizrnu, 400 g špenátu, 100 g rajčatového protlaku, 400 ml hustého kokosového mléka a deset minut dusíme za občasného promíchání. Osolíme, ochutíme dvěma lžícemi citrónové šťávy a podáváme s dušenou jasmínovou rýží.


více ZDE

OŘECHOVÉ KULIČKY S KÁVOU

Luxusní nepečené cukroví.
300 g vlašských ořechů vložíme do mixéru spolu s 8 sušenými meruňkami předem namočenými na několik hodin ve vodě, 100 g cukru, 2 lžícemi silné černé kávy, a lžičkou rumu. Rozmixujeme a tvarujeme kuličky, které necháme na pocukrovaném prkénku proschnout, klidně do druhého dne. Zdobíme polevou: ve 150 ml silné černé kávy rozmícháme 2 lžíce moučkového cukru a lžíci kukuřičného škrobu a svaříme.


více ZDE

PŘÁNÍ

Svátky plné lásky, vzájemné blízkosti a radosti vám všem.



více ZDE

ZELNÁ POLÉVKA S BRAMBOROVÝMI KNEDLÍČKY

V hrnci rozehřejeme tři lžíce oleje a asi deset minut na něm opékáme jednu velkou pokrájenou cibuli a čtvrtku hlávky zelí (asi půl kila) nakrájené na kostičky, přidáme lžičku čerstvě tlučeného pepře, dvě polévkové lžíce rajčatové passaty (protlaku), osolíme, zalijeme 1,5 l zeleninového vývaru a vaříme doměkka, ale nerozvaříme.
Mezitím si připravíme knedlíčky: jednu vařenou bramboru (asi 200 g) nastrouháme najemno, přidáme utřený stroužek česneku, špetku kari koření, sůl a 100 g krupice. Uhněteme těsto, tvarujeme malé kulaté knedlíčky a vaříme je v osolené vodě pět minut od vyplavání nad hladinu.
Na talíři sypeme petrželkou a jíme s chlebem.


více ZDE

BRAMBORÁČKY TROCHU JINAK

Neobvyklá, ale výtečná chuťová kombinace, doporučuji k vyzkoušení.
Oloupeme a nastrouháme asi 1500 g brambor, vložíme je do síta a necháme prokapat, tekutinu slijeme a na dně usazený škrob vmícháme k bramborám. Přidáme lžičku soli, 40 g Hrašky rozmíchané v 50 ml vody (nevegani dají dvě vejce), najemno nakrájenou červenou cibuli, čerstvě mletý pepř a strouhaný muškátový oříšek. Zahustíme bramborovým škrobem (Solamylem) podle potřeby na středně husté těsto, lžící klademe na rozpálenou pánev s olejem a smažíme po obou stranách dokřupava. Z tohoto množství je cca 15 – 20 placiček velkých jako dlaň. Podáváme s rozvařenými jablky: asi 4 – 5 nakyslých jablek oloupeme, nakrájíme na malé kousky a podlité lžící vody rozdusíme na kaši.


více bramborových jídel najdete TADY

SVÁTEČNÍ DUŠENÉ ZELÍ

Tento výtečný pokrm připravují Poláci s masem a nazývají jej bigos, ve veganské verzi ovšem není o nic méně lahodný. 
Tři cibule pokrájíme a osmahneme je na oleji, přidáme na kostičky nakrájených 200 g uzeného tofu a 200 g marinovaného tempehu. Chvíli opékáme, přidáme dva utřené stroužky česneku, čtvrtku hlávky bílého zelí nakrájeného na nudličky, 4 spařená, oloupaná a pokrájená rajčata, deset nakrájených sušených švestek, deset nakrájených sušených rajčat, velkou hrst předem namočených sušených hub, oloupané a pokrájené jablko. Okořeníme dvěma lžícemi Tamari, lžičkou čerstvě tlučeného koriandru, lžičkou tlučeného kmínu, lžičkou tlučeného bílého pepře a půl lžičkou tlučeného nového koření. Podlijeme trochou bílého vína a dusíme doměkka. Podáváme s chlebem.


více ZDE

SLUNEČNÍ KOLÁČ

Takový nebo podobný koláč se pekl odpradávna jako důležitá součást slavnostní štědrovečerní hostiny. Buďto se koláč rozdělil na tolik dílů, kolik je přítomných členů rodiny a jeden díl navíc se nechával pro předky. Nebo se upeklo tolik menších koláčů, kolik je stolovníků a jeden zvlášť pro předky. Druhý den se tento díl nebo koláč obětoval poli, sadu nebo domácím zvířatům. Duchovní složka je „zkonzumována“ dušemi předků během noci. Zkuste to letos také, možná to pro vás bude nová a zvláštní zkušenost a posune vás ve vnímání Vánoc trochu stranou od konzumního způsobu prožívání těchto svátků.
Na 4 menší koláčky: Zpracujeme těsto ze 150 g hladké mouky, 100 g celozrnné špaldové mouky, špetky soli, lžičky cukru, lžičky instantního droždí, jedné větší vařené a najemno nastrouhané brambory (asi 200 g), 4 lžic oleje a 100 ml vlažné vody. Těsto potřeme olejem a necháme v zakryté míse asi půl hodiny kynout v teple. Vykynuté těsto prohněteme na pomoučeném vále, rozdělíme na 6 dílů, čtyři rozválíme do tvaru koláčků se zvýšeným okrajem a plníme různými nádivkami jak jsme zvyklí. Povidly, makovou (mletý mák, horké ovesné mléko, mleté ovesné vločky, cukr nebo sirup, nechat odstát), tvarohovou (přírodní tofu, olej, cukr, citrónová šťáva špetka soli, rozmixovat dohladka), ořechovou, jablečnou atd. Ze dvou dílů rozválíme hady a povrch koláčů ozdobíme symbolem Slunce, například slunečním kotoučem nebo prostě křížem v kruhu. Potřeme ovesným mlékem a posypeme drobenkou (mleté mandle, mleté ovesné vločky, cukr, olej). Pečeme při 200 stupních 20 – 30 minut.
Koláčky lze samozřejmě dělat též v neveganské verzi.



více ZDE

BULGUR S PÓRKEM A RAJČATY

Na dvou lžících oleje necháme zesklovatět cibuli a odstavíme. Vsypeme 250 g propraného bulguru a zalijeme 800 ml horké vody, ve které jsme rozmíchali dvě lžíce houbového bujónu. Promícháme, zabalíme do deky a necháme asi hodinu v teple nabobtnat. Mezitím připravíme pórek: v hrnci rozehřejeme olej a osmahneme na něm 400 g pokrájeného pórku, nesmí zhnědnout, jinak zhořkne. Okořeníme lžičkou mleté papriky, přidáme asi 400 g sterilovaných (nejlépe domácích a v létě raději čerstvých) pokrájených rajčat, osolíme a dusíme doměkka. Hotovou zeleninu promícháme s bulgurem. Nasucho opražíme hrst kešu oříšků a dvě lžíce sezamu a rozmixujeme spolu se dvěma lžícemi lahůdkového droždí. Touto směsí sypeme bulgur se zeleninou na talíři.


více ZDE

MAKOVÉ MUFFINY

Mák je významným zdrojem vápníku, takže je velice vhodný nejen pro vegany, ale i pro lidi s intolerancí laktózy nebo alergií na mléčnou bílkovinu.
Večer namočíme 125 g datlí bez pecek do studené vody tak, aby byly sotva potopené, druhý den datle rozmixujeme i s tekutinou. Umeleme 180 g máku a 30 g lněného semínka, dáme do mísy a zalijeme 200 ml vroucího ovesného mléka. Necháme hodinu nabobtnat a přidáme pomleté datle, šťávu z půlky citrónu, vrchovatou lžíci kypřicího prášku z vinného kamene a 60 g celozrnné špaldové mouky. Umícháme tužší těsto, naplníme jej do 10 muffinových formiček a povrch ozdobíme směsí 50 g nahrubo sekaných kešu oříšků promíchaných s jednou lžící datlového sirupu. Pečeme při 180 stupních asi 30 – 35 minut.


více ZDE

SEKANÁ Z ČERVENÉ ČOČKY A TEMPEHU

Vynikající! 
Propláchneme 500 g červené čočky, vložíme ji do hrnce spolu s kouskem mořské řasy (kvůli jódu), zalijeme 1200 ml vody a uvaříme doměkka. Přebytečnou vodu slijeme přes cedník a vmícháme 400 g nastrouhaného uzeného tempehu, dvě polévkové lžíce houbového koření, jednu pokrájenou cibuli, tři utřené stroužky česneku, dvě malé, na kostičky nakrájené papriky – červenou a zelenou, 20 g Hrašky rozmíchané ve 40 ml vody a zahustíme strouhankou (nejlépe z doma upečeného pečiva) podle potřeby. Vytvarujeme 4 menší šišky a pečeme v troubě na oleji při 200 stupních dozlatova. Podáváme s brambory nebo bramborovou kaší a zelným salátem. Plátky sekané drží pohromadě až po vychladnutí.


více ZDE

NOVÉ KNÍŽKY

MEDVĚD. DĚJINY PADLÉHO KRÁLE
Michel Pastroureau
Původně jsem si tuhle knížku koupila pro sebe, jenže její čtení pro mě představuje skoro utrpení, tak jsem ji dala otrlejšímu příteli k Vánocům.
"Karel Veliký podnikl v Germánii mezi lety 772 a 799 tři tažení proti medvědům. Tato jatka byla součástí obecné politiky vykořeňování pohanských kultů, zejména těch, jež se obracely k přírodním silám. Křesťanské náboženství se všude prosadilo na úkor starých kultů, či je přinejmenším převrstvilo. Stejně jako byly v Sasku a Vestfálsku poraženy tisíce stromů, přeneseny či zastavěny kameny, prameny odvedeny jinou cestou nebo proměněny ve studánky a posvátná místa přebudována na kaple, byly pozabíjeny i tisíce medvědů.
Tato u Germánů příliš uctívaná šelma se jevila jako Kristův nepřítel. Severoněmečtí medvědi se tak stali oběťmi masové evangelizační politiky a v průběhu třiceti let jejich řady zásadním způsobem prořídly. A to tím spíš, že boj proti stromům a lesu je přiměl odejít z původních útočišť, změnit teritoria, uchýlit se do dosud zalesněných kopců, a nakonec migrovat do jižních hor."





MÍSTO VEJCE BANÁN
Katka Balcarová a Veronika Chládková
Tuhle milou knížečku jsem dostala poštou v pátek jako velice milé překvapení přesně na den mých narozenin.
Nenechte se zmýlit názvem, tahle roztomilá knížka obsahuje kromě sladkých receptů i slané a navíc spoustu užitečných rad.





POSLEDNÍ LAPONEC
Olivier Truc
Tohle je nezvyklá detektivka odehrávající se na území Sámů, kterým mnoho z jejich kultury už nezbylo. Zpočátku mi dělal problém úsporný styl psaní, ale zvykla jsem si a knížku doporučuji, dozvíte se z ní spoustu zajímavostí z oblasti a kultury, která je nám velmi vzdálená.
https://www.youtube.com/watch?v=5XwpsgkM8m8



více ZDE

KAŠE Z KUSKUSU S OŘECHY A OVOCEM

Zdravá a výborná snídaně.
Večer si namočíme do vody oříšky, semínka a sušené ovoce, které máme rádi, ráno připravíme celozrnný kuskus podle návodu, smícháme s namočenými oříšky a čerstvým ovocem a osladíme datlovým sirupem.


více ZDE

FAZOLKY SE SOJOVÝMI BOBY

Vyvážené, jemné jídlo.
Na dvou lžících oleje osmahneme pokrájenou cibuli, přidáme lžíci kari koření a krátce orestujeme společně. Vložíme 100 g česnekových výhonků, 400 g fazolových lusků a 400 g předem uvařených sojových bobů. Osolíme, podlijeme trochou vody a dusíme asi dvacet minut až půl hodiny, dokud není zelenina měkká. Ochutíme šťávou z půlky citrónu, zjemníme 250 ml mandlové smetany, prohřejeme a už nevaříme.
Podáváme s jasmínovou rýží, kterou jsme podusili na cibulce spolu s jednou mrkví a jednou menší červenou řepou nastrouhanou na nudličky.


více ZDE

KVĚTÁK ZAPEČENÝ S BRAMBOROVOU KAŠÍ

Výtečné zimní záhřevné jídlo.
Jeden velký květák rozebereme na růžičky a krátce povaříme v osolené vodě, slijeme a necháme okapat. Uvaříme bramborovou kaši z asi 1 kg brambor a cca 400 ml horkého rostlinného mléka, vmícháme do ní hrnek jemných ovesných vloček a dvě cibule podušené na oleji. Kaši navrstvíme do vymaštěné zapékací misky, poklademe ji květákovými růžičkami a červenou paprikou nakrájenou na kostičky, osolíme bylinkovou solí a pokapeme asi 50 ml mandlové smetany. Pečeme při 200 stupních asi půl hodiny.


více ZDE

DÝŇOVÉ KOŠÍČKY S KAROBOVOU POLEVOU

Zajímavý a velmi chutný dezert.
Ze 175 g celozrnné špaldové mouky, špetky soli, lžičky cukru, 45 ml slunečnicového oleje a 80 ml vlažné vody zpracujeme těsto, které rozdělíme na 12 stejných dílů a vtlačíme do vymaštěných formiček na muffiny. Pečeme při 200 stupních 15 minut a košíčky vyjmeme.
Do mixéru vložíme 250 ml horkého ovesného mléka, 200 g dýňového semínka, 5 - 6 lžic agávového sirupu, špetku soli a šťávu z půlky velkého citrónu. Rozmixujeme dohladka a krémem naplníme košíčky. Doprostřed vložíme lískový oříšek a zalijeme karobovou polevou, kterou připravíme takto: Ve 140 ml horkého ovesného mléka rozšleháme dohladka 20 g třtinového cukru, 25 g karobu a jednu vrchovatou lžíci kukuřičného škrobu. Krátce povaříme, odstavíme a vmícháme polévkovou lžíci sezamového nebo slunečnicového oleje. Ozdobíme košíčky a posypeme je strouhaným kokosem. Necháme vychladit.


více ZDE

CELEROVÉ RIZOTO

Hodně aromatické jídlo zajímavé chuti pro milovníky celeru.
600 g celeru povaříme deset minut, necháme vychladnout a nakrájíme na kostičky. V míse promícháme dvě lžíce moučkového cukru, šťávu z půlky citrónu, lžičku sušené šalvěje, tři lžíce Tamari omáčky a tři lžíce olivového oleje. Promícháme s celerovými kostkami a necháme 15 minut odpočívat. Vložíme do suché, nahřáté pánve a deset minut pražíme. Odložíme stranou.
Na čtyřech lžících oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme 300 g nahrubo nastrouhané mrkve a 400 g rýže basmati. Mícháme, dokud se nezačne připalovat, potom osolíme a zalijeme 800 ml horké vody. Přivedeme k varu, ztlumíme plamen a necháme 15 – 20 minut dusit, dokud se všechna voda neodpaří a na povrchu se nevytvoří dírky.
200 g pečeného tempehu pokrájíme na kostičky a osmahneme na pánvi. Ve velké míse promícháme mrkvovou rýži, celer a tempeh. Sypeme petrželkou.



více ZDE

SVATOJANSKÉ POMERANČOVÉ KYTIČKY

100 g kustovnice namočíme přes noc do vody, druhý den slijeme a rozmixujeme na kašičku. V míse utřeme 80 g změklého másla a postupně přidáváme 100 g moučkového cukru a jedno vajíčko. Vmícháme kaši z kustovnice (patrně se vám hmota srazí, ale to nevadí, to se spraví), 150 g bramborového škrobu, lžičku jedlé sody a 250 g celozrnné špaldové mouky. Zpracujeme těsto a necháme ho zabalené ve fólii v chladu hodinu odpočívat. Rozvalujeme postupně, abychom nemuseli zapracovat téměř žádnou mouku, a vykrajujeme kytičky. Pečeme při 180 stupních asi 20 minut, nesmí zhnědnout!
Šťávu z půlky pomeranče povaříme se lžičkou agaru a zdobíme polovinu vychladlých kytiček. Druhou polovinu potřeme pomerančovým džemem (album Sirupy, zavařeniny) a spojíme.
Z uvedeného množství jsem připravila 33 slepovaných kytiček.



více ZDE

OVESNÉ KNOFLÍKY

bezlepkové, trochu sušší, ale nejsou špatné
Do mixéru vložíme 250 g bezlepkových ovesných vloček, 60 g kešu oříšků, 100 g medu (vegani použijí třeba sladový sirup), špetku soli, 80 ml slunečnicového oleje a 50 ml vody. Rozmixujeme na pastu a necháme asi čtvrt hodiny odpočívat. Tvarujeme knoflíčky a klademe je na plech vyložený pečicím papírem. Měkké hrozinky rozstřihneme napolovic a na každý knoflík přitlačíme řeznou stranou dolu obě poloviny hrozinky. Pečeme při 180 stupních asi 20 minut.


více ZDE

ČERVENÁ ŘEPA SE ZELNÝM SALÁTEM

Lehké a výtečné jídlo podle Romana Uhrina.
Dvě větší červené řepy oloupeme a nakrájíme na centimetrové plátky. Měli bychom dostat asi 14 plátků, které vaříme 10 minut. Slijeme a necháme okapat.
Ve slupce uvaříme 4 středně velké brambory, oloupeme je a rozmačkáme vidličkou. Na dvou lžících oleje necháme zesklovatět dvě cibule, zalijeme asi 4 lžícemi vody a dusíme doměkka. Ke konci vmícháme 2 lžíce lahůdkového droždí. Dušenou cibuli promícháme s brambory, ochutíme bylinkovou solí a půl lžičkou drceného koriandru. Pekáček vymastíme olejem, vždy jednu stranu řepného plátku obalíme ve směsi hrubé mouky, soli a tymiánu a položíme pomoučenou stranou dolu. Z bramborové náplně vytvoříme placičku a položíme ji na plátek řepy a přiklopíme druhým plátkem, s horní stranou obalenou v mouce. Pokapeme olivovým olejem a pečeme při 200 stupních 20 – 30 minut. Pokud vám nějaká bramborová náplň zbude, můžete ji jako placičky nasucho upéct na tále kamen.
Podáváme se salátem:
Čtvrtku hlávky bílého zelí, jednu velkou mrkev a cibuli nastrouháme na hrubém struhadle, osolíme, promačkáme, přidáme dvě lžíce olivového oleje a dochutíme vinným octem a třtinovým cukrem podle chuti.



více ZDE

ČERVENÁ ČOČKA SE ŠPENÁTEM

500 g červené čočky namočíme na dvě hodiny do vody, poté ji přecedíme a propláchneme. (Když totiž červenou čočku předem namočíme, nemusíme ji vařit tak dlouho a ona zůstane sypká a nerozvaří se. Kdo má rád spíše čočkovou kaši, namáčet nemusí a vaří dvacet minut). V hluboké pánvi rozehřejeme tři lžíce oleje a osmahneme na něm lžíci strouhaného zázvoru, pokrájenou cibuli, tři utřené stroužky česneku, lžíci garam masaly, půl lžičky kurkumy a lžičku tlučeného koriandru. Přidáme 400 g špenátu, 400 g krájených sterilovaných rajčat, 3 malé papričky, 200 g pokrájeného tofu (já měla bylinkové a zeleninové, ale je to v zásadě jedno) a čočku. Zalijeme 400 ml horké vody, zamícháme a dusíme bez pokličky ještě deset minut, občas promícháme. Osolíme a ochutíme šťávou z půlky citrónu. Podáváme s indickými plackami.
Toto množství je pro 6 osob.



více ZDE

ČOKOLÁDOVÁ BÁBOVKA

V míse smícháme 300 g polohrubé mouky, 200 g celozrnné špaldové mouky, špetku soli, 70 g kukuřičného škrobu, půl lžičky mleté vanilky, 2 polévkové lžíce kypřicího prášku, půl lžičky mletého zázvoru, lžičku strouhané citrónové kůry, 40 g konopného semínka, 30 g kakaa, 40 g hořké bezmléčné čokolády, 40 g třtinového cukru a nakonec vmícháme 100 g předem namočených datlí rozmixovaných v 500 ml rostlinného mléka a 60 ml slunečnicového oleje. Pečeme ve vymaštěné bábovkové formě při 180 stupních asi 40 - 50 minut, vyklopíme a poléváme kakaovou polevou (kokosový olej, kakao, datlový sirup).
Mně bábovka při pečení bohužel praskla, ale na chuti se to neprojevilo.

více ZDE

ZELENÁ OMÁČKA S BRAMBOROVÝMI ŠPALÍČKY

Na třech lžících rozehřátého oleje osmahneme cibuli a tři stroužky česneku, přidáme čtyři až pět lžic celozrnné špaldové mouky a umícháme světlou cibulovou jíšku. Zalijeme 500 ml zeleninového vývaru a metličkou rozmícháme dohladka. Osolíme bylinkovou solí a do omáčky vložíme 300 g brokolice rozebrané na malé růžičky a 300 g hrášku. Dusíme pár minut, dokud zelenina nezměkne tak akorát, nesmí být rozbředlá. Vmícháme 100 ml mandlové smetany, lžíci cizrnové mouky a dvě lžíce pokrájeného kopru. Necháme krátce projít varem. Podáváme s bramborovými špalíčky (asi 1 kg vařených brambor, hrubá mouka, bylinková sůl), které vaříme v osolené vodě pět minut od vyplavání na hladinu.


více ZDE

ZELNÝ CHLEBA

Večer zaděláme těsto jako na Kváskový chléb bez hnětení, akorát místo půl litru vody dáme pouze 400 ml. Ráno těsto na pomoučeném vále přeložíme, pokud je moc řídké, zapracujeme trochu mouky a rozdělíme je na dvě poloviny. První rozválíme do vyššího pekáčku nebo zapékací mísy, pokapeme olivovým olejem a poklademe zelnou náplní, kterou připravíme následovně: Půlku hlávky bílého zelí nakrájíme na nudličky, v hrnci podlijeme trochou vody, osolíme bylinkovou solí a dusíme doměkka. Pokud v hrnci zůstala voda, slijeme ji, zelí dochutíme podle vlastních zvyklostí (cukr, ocet, pepř) a vmícháme nakrájenou syrovou cibuli. Vrstvu zelí pokapeme domácím kečupem a přiklopíme druhou částí těsta. Těsto je velmi pružné a není snadné ho rozválet, doporučuji ho vytahovat na hřbetech rukou, jako to děláme s taženým těstem na jablečný závin, chce to trochu šikovnosti, ale nic na tom není. Těsto po okrajích dobře přimáčkneme, pokapeme olejem a příčně vrchní těsto nařízneme. Pečeme při 220 stupních asi 45 minut. Můžeme přikusovat k polévce nebo jíst jen tak, podobně jako pizzu, nejlepší je horký.


více ZDE

ŠPAGETY S KRÉMOVOU OMÁČKOU

V misce promícháme jeden malý sojový jogurt, 60 g lahůdkového droždí, dvě až tři lžíce omáčky Tamari, tři lžíce panenského olivového oleje, tři utřené stroužky česneku a lžičku domácí nebo ostré francouzské hořčice. Uvaříme balíček celozrnných semolinových špaget podle návodu na obalu, scedíme, vrátíme do hrnce a dobře promícháme s připravenou omáčkou a sekanou petrželkou. Na talíři sypeme konopným semínkem.



více ZDE

KOKOSOVÉ MUFFINY

V míse promícháme 170 g polohrubé mouky, 100 g celozrnné špaldové mouky, špetku soli, 70 g strouhaného kokosu, 1 lžičku kypřicího prášku, 1 lžičku jedlé sody a 80 g třtinového cukru. Zvlášť rozmícháme 200 ml kokosové smetany, 50 ml slunečnicového oleje a 1 zralý rozmačkaný banán. Dobře promícháme sypkou a tekutou složku a těstem naplníme formu na muffiny (12 kousků). Pečeme při 180 stupních 20 minut. Zdobíme čokoládovou polevou (rozpuštěná hořká nemléčná čokoláda, kokosový olej, datlový sirup) a kokosem.


více ZDE

STROMY

Stromy pro mne vždy byly nejdůtklivějšími kazateli. Ctím je, když žijí v národech a rodinách, v lesích a hájích. A ještě více je uctívám, když stojí osamoceně. Jsou takové opuštěné. Ne jako poustevníci, kteří se z nějaké slabosti utekli do samoty, nýbrž jako velcí, osamocení lidé, jako Beethoven a Nietzsche. V jejich korunách šumí svět, jejich kořeny spočívají v nekonečnu; jen ony se v tom neztrácejí, nýbrž usilují všemi silami svého života o jediné: splnit vlastní, v nich samotných přebývající zákon, vytvořit vlastní podobu, ztvárnit samy sebe. Není nic svatějšího, nic příkladnějšího než krásný, silný strom. Když se strom porazí a obnažená smrtelná rána zeje na slunci, lze ze světlého kotouče pařezu-náhrobku vyčíst celou historii: v letokruzích a srůstech jsou věrně zachyceny veškeré jeho boje, utrpení, nemoci, všechno štěstí a zdar, hubená a tučná léta, přestálé útoky, přečkané bouře. A každý venkovan ví, že nejtvrdší a nejušlechtilejší strom má nejužší prstence, že vysoko v horách v neutuchajícím nebezpečí rostou nejnezničitelnější, nejsilnější, nejpříkladnější kmeny.

Stromy jsou svátosti. Kdo s nimi umí promlouvat, kdo jim dokáže naslouchat, ten se dozví pravdu. Nepoučují ani nesdělují návody, kážou, nestarajíce se o jednotlivosti, prazákon života.

Strom říká: Ve mně je skryto jádro, jiskra, myšlenka, jsem život věčného života. Jedinečné je početí a zrození, jichž se věčná matka se mnou odvážila, jedinečná je má podoba a žilkování mé kůže, jedinečná je i ta nejmenší hra listů na mém vrcholku a nejnepatrnější jizva mé kůry. Mým posláním je jedinečností vytvářet a znázorňovat věčnost.

Strom říká: Moje síla je důvěra. Nevím nic o svých otcích, nevím nic o tisících dětí, které ze mne rok co rok povstávají. Tajemství semene provází celý můj věk, odhalovat je mi však nepřísluší. Důvěřuji tomu, že je ve mně Bůh. Důvěřuji tomu, že má úloha je svatá. Z této důvěry žiji.

Když na nás doléhá smutek a život se nám zdá k neunesení, může k nám strom promluvit: Utiš se! Utiš se! Pohleď na mne! Život není lehký. Život není těžký. To jsou dětinské myšlenky. Nech v sobě promluvit Boha, tak utichnou. Strachuješ se, že tě tvá cesta odvádí od matky a domova. Ale každý krok a den tě naopak vede k matce blíž. Domov není tady nebo tam. Domov je v tobě uvnitř, nebo nikde.

Touha putovat mi rozdírá srdce, když slyším stromy, jak šelestí ve večerním větru. Naslouchá-li člověk tiše a dlouho, odhalí i tato touha své jádro a ukáže svůj smysl. Není to snaha uniknout před trýzní, jak se zdá. Je to touha po domově, po paměti věčné matky, po nových podobách života. Vede domů. Každá cesta vede domů, každý krok je zrozením, každý krok je smrtí, každý hrob je matkou.

Tak šumí strom za večera, když nás jímá úzkost z vlastních dětinských myšlenek. Myšlenky stromů dosahují dál, mají dlouhý dech a jsou klidné, jako je jejich život delší než náš. Jsou moudřejší než my, dokud jim nenasloucháme. Jakmile se však naučíme jim naslouchat, naše dětinsky ukvapené myšlenky prostoupí nezměrná radost. Kdo se naučil naslouchat stromům, nepřeje si být stromem. Již si nepřeje být ničím než tím, čím je. To je domov. To je štěstí.

Hermann Hesse, 1984, překlad Peter Žaloudek, Vídeň, 2004


více ZDE