ZELNÝ CHLEBA

Večer zaděláme těsto jako na Kváskový chléb bez hnětení, akorát místo půl litru vody dáme pouze 400 ml. Ráno těsto na pomoučeném vále přeložíme, pokud je moc řídké, zapracujeme trochu mouky a rozdělíme je na dvě poloviny. První rozválíme do vyššího pekáčku nebo zapékací mísy, pokapeme olivovým olejem a poklademe zelnou náplní, kterou připravíme následovně: Půlku hlávky bílého zelí nakrájíme na nudličky, v hrnci podlijeme trochou vody, osolíme bylinkovou solí a dusíme doměkka. Pokud v hrnci zůstala voda, slijeme ji, zelí dochutíme podle vlastních zvyklostí (cukr, ocet, pepř) a vmícháme nakrájenou syrovou cibuli. Vrstvu zelí pokapeme domácím kečupem a přiklopíme druhou částí těsta. Těsto je velmi pružné a není snadné ho rozválet, doporučuji ho vytahovat na hřbetech rukou, jako to děláme s taženým těstem na jablečný závin, chce to trochu šikovnosti, ale nic na tom není. Těsto po okrajích dobře přimáčkneme, pokapeme olejem a příčně vrchní těsto nařízneme. Pečeme při 220 stupních asi 45 minut. Můžeme přikusovat k polévce nebo jíst jen tak, podobně jako pizzu, nejlepší je horký.


více ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat