ŠPENÁTOVÉ PIROHY

Večer předem promícháme v míse 150 g hladké bílé mouky, 150 g celozrnné špaldové mouky, půl lžičky soli, 2 lžíce olivového oleje a 150 ml vody. Vyklopíme na vál a rukama důkladně zpracujeme, až je těsto hladké, lesklé a homogenní. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme přes noc v chladničce.
300 g špenátových listů opereme, spaříme vroucí vodou, scedíme a nasekáme. Na dvou lžících olivového oleje necháme změknout pokrájenou červenou cibuli a dva stroužky česneku, vmícháme špenát, osolíme a pět minut dusíme. Necháme vychladnout a vmícháme 100 g veganského sýra nastrouhaného najemno (můžeme použít i bílé tofu).
Těsto na vále prohněteme a rozdělíme na 12 stejných dílů a za každého vyválíme placku velkou asi jako větší dlaň. Doprostřed dáme vrchovatou lžíci náplně, přeložíme, okraje smáčkneme vidličkou a vkládáme do vroucí osolené vody. Vaříme osm minut. Na talíři zdobíme cibulkou osmahnutou na oleji dozlatova.



3 komentáře:

  1. Včera jsem připravila těsto a dnes pirohy budu vařit k obědu. Moc se na tě těším :o). Můžu se zeptat jaký druh špenátu máte na obrázku ? Já loni pěstovala na zahradě špenát poprvé a měli jsme takové vysoké rostliny.
    Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel druh špenátu vám neřeknu, poslali mi ho z Bedýnek :)

      Vymazat
    2. Aha, to nevadí. Já jen, že je takový jak hlávka salátu :o). Pirohy měly velikánský úspěch, moc nám chutnaly a jen muž se malinko pozastavil, že jsou takové tmavší. Po vysvětlení, že je to špaldovou moukou (což je zdravější), pokývl a baštil dál :o)).Přidal si !
      Alena

      Vymazat