TŘI NOVÉ PŘÍRŮSTKY DO BYLINÁŘSKÉ KNIHOVNIČKY

Udělala jsem si radost a koupila si nové knížky o bylinách. Jde o první díl Ottovy encyklopedie Naše květena, s podtitulem Vlhké louky. Napsal ji Vlastik Rybka a hezky ilustrovala Radka Josková Jedličková. Ilustrace v herbářích jsou mnohem cennější než fotografie a dobrých ilustrátorů rostlin je jako šafránu. Tahle knížka mě ze všech tří uvedených potěšila asi nejvíce. I když jsem ji koupila spíš jako obecný herbář, mile mě překvapilo, že u každé rostliny autor uvádí popis využití rostliny (i léčebného), a já se v knize dozvěděla spoustu užitečných nových informací. Už poněkolikáté jsem si říkala, že je pozoruhodné, jak obrovské množství obyčejných bylinek a „plevelů“ působí léčivě na kožní potíže a poranění. V tom musí být nádherný boží záměr.
Druhou knížkou je útlá brožurka od Jarmily Neugebauerové a Věry Žďárské - Léčivé rostliny pěstujeme – sbíráme – využíváme. Jsou v ní dobré, skvěle popisné fotografie rostlin a jejich částí, takže se při sběru nemůžete splést. Knížka dobře informuje o stanovištích, pěstování, sběru, účinných látkách, léčebném využití i dávkování. Knížka je velmi vhodná pro začínající bylináře.
Třetí kniha se jmenuje Léčivé rostliny od Ingrid a Petera Shonfelderových a vyšla v edici Ottův průvodce přírodou. Ačkoliv je obsahem největší, ale pro mě je asi zajímavá nejméně, i když do mé knihovny přináší dosud téměř zcela chybějící informace o bylinách exotických a pěstovaných. Je výpravná, velkoryse připravená, fotky jsou dobré. Protože se ráda dozvídám stále něco nového, mám i z téhle krásné knížky velkou radost.



5 komentářů:

  1. Dobrý den, já právě váhám, co si koupit. O bylinkách nevím skoro nic a chtěla bych mít doma knihu, co to změní (ideálně zatím jednu). Nejen přehled o bylinkách, sběru, zpracování a účincích, ale třeba i o koření. Na trhu je toho tolik, že se v nabídce nevyznám, takže zatím vyčkávám. Stejně tak je to s knihami o zahradničení a pěstování plodin...

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý deň, pani Eva, chcela by som poprosiť bylinkovú radu, nakoľko si sama pomocť neviem - dcérka má problémy s kŕčami v brušku. Bolieva ju častejšie, ale teraz je to extrém. Má 7 rokov. Začne to večer okolo pol osmej a trvá do obeda druhý deň. Opakuje sa to pravidelne od piatku každý druhý deň. Nemá průjem ani nezvracia. Boli sme aj u lekárky, na sone, ale jediné, čo zistili je vačšie množstvo plynov v brušku. Kúpila som síce v lekárni Espumisan, ale radšej by som skúsila ešte nejaké bylinky. Mimochodom, neviem, či by to mohlo súvisieť, ale keď jej rástli prvé zúbky, tiež ju desne trápila plynatosť a teraz sa jej menia druhé... Vopred ďakujem za akúkoľvek radu! S pozdravom Kristína Herchelová (kristinah@centrum.sk)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, v první řadě doporučuji úplně vyřadit ze stravy pečivo z bílé mouky, čerstvý chléb, luštěniny kromě červené loupané čočky, zelí a především mléko a veškeré mléčné výrobky. Radikálně omezit všechny průmyslově zpracované potraviny od sušenek přes bonbóny až po limonády. Bílý cukr nahraďte medem, sladěnkou, datlovým sirupem nebo sušenou třtinovou šťávou. Vařte pouze ze základních surovin, žádné polotovary, na nějaký fastfood samozřejmě zapomeňte.
      Z bylinek doporučím směs, která obsahuje po 25 g semen fenyklu, koriandru, anýzu a kopru. Čajovou lžičku této směsi zalijeme hrnkem vroucí vody a necháme 10 minut vyluhovat. Pijeme po jídle. Tuto směs ale malé děti příliš nemilují, bohužel. Doporučuji místo toho žvýkat po každém jídle snítku petržele, pokud máte tu možnost.
      Nadýmání naznačuje nedostatečnou funkci slinivky a na tu pomůže (je to velmi důležité) brát v maximální možní míře jakýkoliv prostředek z lékořice.
      Vysvětlete dceři, že musí každé sousto pořádně a důkladně rozžvýkat, než ho spolkne, ať jídlo nehltá.
      Zeptejte se jí, z čeho má strach.
      Hezký den, EF

      Vymazat
    2. Dobrý deň, pani Eva, ďakujem veľmi pekne za odpoveď! Čo sa týka stravy, tak práveže dcérka nemá v strave ani kupované sladkosti, sladím presne ako píšete, chlieb pečiem doma kváskový väčšinou žitný, snažím sa variť pestro z roznych druhov obilovín, luštěniny sa snažím poriadne namáčať, varím domäkka s riasou, mlieko sme museli vypustiť pred vyše dvoma rokmi kvoli ekzémom, teraz príležitostne kúpim nejaký kozí alebo ovčí syr. Ja mám problémy s trávením dlhodobo, ale na seba som si už pomaly zvykla. Je pravda, že dcérka je dosť veľa a hltavo, neviem ju donútiť žuť. Skor už rozmýšľam o tom, či jej viac neškodí obmedzovanie v jedle a moja úzkostlivosť ohľadne neho, než to, čo je... Každopádne ďakujem za radu. Kúpime semienka a lékořicu. Požehnaný deň! Herchelová

      Vymazat
    3. Ano, myslím, že jste na to přišla sama, u dcerky to asi bude psychické, vaše úzkostlivost se u ní projevuje bolestmi bříška. Určitě se pokuste o trochu uvolnění, trochu té bezstarostnosti a uvidíte, že to bude znát. I omezení v jídle může být vlastně radost, zkuste spolu objevovat nová jídla, ať se podílí na vaření, samy vybírá, na co má chuť, mluvte o tom. Ať je brzy lépe!

      Vymazat