KNEDLÍK S HLÍVOU A ZELENINOVOU OMÁČKOU

Výborné jídlo připomínající „svíčkovou“ omáčku.
Nejprve nakrájíme na kostky 400 g světlého pečiva, nejlepší je domácí, a necháme proschnout. Půl kila hlívy osmahneme dozlatova na dvou lžících oleje a pokrájené cibuli, osolíme a okořeníme tymiánem. Vmícháme k pečivu spolu s naťovou petrželkou (lze použít i sušenou), solí, 200 g hrubé mouky (můžeme dát část celozrnné) a 400 – 450 ml rostlinného mléka. Dobře prohněteme rukama a necháme půl hodiny až hodinu odpočívat. Mezitím připravíme omáčku, je to snadné:
V hrnci rozehřejeme lžíci oleje a necháme na něm změknout pokrájenou cibuli. Přidáme 250 g mrkve a 250 g celeru, oboje nakrájené na kostičky. Osolíme, okořeníme bobkovým listem, a tlučeným kořením: 1 hřebíčkem, 5 kuličkami pepře, 3 kuličkami nového koření a 4 kuličkami jalovce. Podlijeme vodou, ale zelenina nesmí být ve vodě zcela ponořená. Dusíme doměkka, rozmixujeme ponorným mixérem, ochutíme lžičkou cukru, citrónovou šťávou a zjemníme 100 ml rostlinné smetany (např. ovesné). Prohřejeme.
Z těsta tvoříme kulaté knedlíky asi o pěticentimetrovém průměru (celkem jich bude přibližně 25), a ty vaříme v páře 10 minut.



Žádné komentáře:

Okomentovat