JAHODOVÝ DORT


Báječný, skvělý, lahodný, doporučuji!
Nejprve si alespoň na tři hodiny namočíme 100 g kešu oříšků. Pak upečeme korpus a necháme ho vychladnout: v míse promícháme 100 g celozrnné špaldové mouky, 50 g rapadury (nebo cukru), 70 g strouhaného kokosu, 3 lžíce škrobu (používám odměrku, aby byla lžíce stále stejná), lžičku a půl kypřicího prášku, vmícháme 3 lžíce oleje, 150 ml rostlinného mléka, a těsto rozetřeme do malé vymaštěné (20 cm) dortové formy. Pečeme při 180 stupních 20 minut.
Kešu oříšky propláchneme v cedníku a spolu se šťávou z půlky citronu a 3 lžícemi agávového sirupu rozmixujeme na hladký krém, který rozetřeme na vychladlý korpus.
350 g mražených a povolených jahod (snad by šly použít i čerstvé, ale nezkoušela jsem to) rozmačkáme vidličkou, metličkou zašleháme 4 lžíce agávového sirupu a 3 lžíce bramborového škrobu, přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme jednu až dvě minuty. Ihned rozetřeme na korpus s krémem a vložíme do chladničky. Za hodinu můžeme servírovat.


2 komentáře:

  1. Můžu se zeptat, v čem vidíte největší rozdíl mezi rapadurou a třtinovým cukrem? Já teď nesladím vůbec, ale postupně chci zkoušet po troškách. Děkuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozdíl je zcela zásadní, rapadura je vylisovaná, šetrně vysušená a podrcená surová šťáva z čerstvě sklizené cukrové třtiny. Sice trochu připomíná hnědý třtinový cukr, nemá s ním ale kromě výchozí suroviny nic společného. Je to čistý produkt získaný bez použití chemických procesů, tedy rafinace. Na rozdíl od třtinového cukru si zachovává maximum živin z třtinové šťávy, originální vůni a chuť melasy, zlatou, třpytivou barvu, a jakoby živou, přesýpavou strukturu drobných valounků, nikoliv krystalů.

      Vymazat