CIZRNA S BÍLÝM MÁKEM A JABLKY

Velmi chutná cizrnová variace, nebojte se neobvyklých ingrediencí, pochutnáte si! 
Večer předem namočíme 200 g cizrny do teplé vody se lžící jablečného octa (děláme to kvůlivá aktivaci fytázy). Druhý den cizrnu propláchneme v cedníku, v hrnci zalijeme čistou vodou a uvaříme doměkka. Slijeme, ale část vývaru uchováme.
V hluboké pánvi rozehřejeme lžíci kokosového oleje a osmahneme na něm postupně pokrájenou cibuli, dva stroužky česneku, kousek strouhaného zázvoru a koření: lžičku garam masaly, lžičku drceného koriandru, půl lžičky drceného římského kmínu a půl lžičky kurkumy. Jakmile se koření rozvoní, přidáme dvě brambory a jedno větší jablko, oboje nakrájené na drobné kostičky (1/1 cm). Osolíme a deset minut opékáme. Přidáme dvě lžíce bílého máku (pokud nemáme, použijeme modrý) a uvařenou cizrnu. Promícháme, maličko podlijeme vývarem z cizrny a dusíme, dokud se tekutina neodpaří a brambory nejsou měkké. Zjemníme několika lžícemi kokosové smetany a ochutíme citrónovou šťávou, případně dosolíme. Mně se nechtělo dělat placky, tak jsme to snědli s domácími celozrnnými houskami, ale placky nebo rýže budou lepší.



Žádné komentáře:

Okomentovat