BRAMBOROVÉ TAŠTIČKY S KOPŘIVAMI

V sezóně kopřiv je prostě nacpěte všude, kde je to možné. U trhání kopřiv mi ochotně asistovaly slípky 
Na těchhle taštičkách si zaručeně pochutnáte, zkuste je! 
Uvaříme 600 g brambor, po vychladnutí je oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Zatímco brambory chladnou, zaděláme kynuté těsto: V míse promícháme 250 g hladké bílé mouky, 250 g celozrnné špaldové mouky, lžičku soli, hrst sušených bylinek (petrželka, libeček, dobromysl...) a 30 g čerstvých kvasnic dohladka rozmíchaných v 300 ml teplé vody. Důkladně zpracujeme pružné těsto a necháme ho hodinu v teple vykynout.
V hluboké pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje, přidáme pórek nakrájený na tenká kolečka a deset minut opékáme. Vmícháme sůl, mletý pepř, brambory a pěknou misku spařených a pokrájených kopřiv. Ještě deset minut dusíme, ochutíme lžící jablečného octa, odstavíme a necháme vychladnout.
Vykynuté těsto rozválíme na tenkou placku (já si těsto rozdělila na dva díly, aby se mi s ním lépe pracovalo), nařežeme na díly (obdélníky nebo trojúhelníky), naplníme bramborami, okraje dobře stiskneme a válečkem mírně zploštíme, samozřejmě opatrně, aby nám náplň nevyhřezla, že. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 15 minut. Rozhodně přikusujeme salát nebo taštičky máčíme v ajvaru, ten se k nim dobře hodí.



Žádné komentáře:

Okomentovat