ČOČKOVÁ POLÉVKA S JÁHLAMI

Obyčejná zdravá polévka ze surovin, které máme skoro všichni běžně doma.
250 g hnědé čočky namočíme přes noc do teplé vody se lžící jablečného octa (děláme to kvůli aktivaci fytázy a lepší stravitelnosti), druhý den propláchneme v cedníku, vrátíme do hrnce, přidáme dva bobkové listy, pár kuliček nového koření a pepře, také kousek mořské řasy, pokud ji máme, abychom získali tolik potřebný jód, zalijeme 1,75 l vody, a vaříme 20 - 30 minut do poloměkka. Čím je čočka starší, tím déle ji musíme vařit. Přidáme 400 g oloupaných a nakrájených rajčat a 100 g horkou vodou propláchnutých jahel, a vaříme ještě 15 minut. Jáhly polévku hezky zahustí. Ochutíme dvěma utřenými stroužky česneku, osolíme, vmícháme dvě lžíce oleje a na talíři zdobíme libečkem.


Žádné komentáře:

Okomentovat