PLETENÝ DÝŇOVÝ CHLEBÍČEK S OŘECHY

Ani ke sladkému pečení nepotřebujete kypřicí prášek nebo kvasnice, stačí prostě jen celozrnná mouka – tedy kvásek, v tomto případě špaldový. Jeho výroba je velmi snadná, založíte kvásek moukou žitnou jako obvykle, ale nadále přikrmujete už pouze špaldovou.
Večer předem promícháme v míse 200 g hladké bílé mouky, 100 g celozrnné špaldové mouky, špetku soli, 1 lžíci hnědého cukru, 1 lžíci špaldového kvásku rozmíchaného v 200 ml teplé vody a 250 g dýňového pyré. V zakryté míse necháme do rána v teple kynout. Poté promícháme a vyklopíme na vál posypaný polohrubou bílou moukou a zapracujeme jí tolik, aby bylo těsto možné rozválet na placku. Záleží na tom, jak moc nám těsto přes noc zřídlo. Těsto rozdělíme na tři stejné díly a každý z nich rozválíme na placku, kterou posypeme náplní připravenou z 200 g mletých ořechů, lžíce skořice, 3 lžic hnědého cukru a 3 lžic ořechového oleje. Naplněné placky smotáme a upleteme z nich cop, který přemístíme do vymaštěné chlebové formy. Zakryjeme a necháme ještě hodinu v teple kynout. Poté pečeme při 220 stupních 30 minut. Necháme vychladnout na mřížce.


1 komentář:

  1. Doporučuji těsto vylepšit přidáním nastrouhané kůry z bio citrónu ;-) Já jsem tak trochu zaimprovizovala s náplní, tj.do každého copu jsem dala jinou náplň: 1. mák + kokosový cukr, 2. (domácí) povidla, 3. (domácí) ořechové máslo + datlový sirup + skořice. Výsledek fantastický!

    OdpovědětVymazat