DOBROMYSL

Dobromysl sbíráme celé léto, ale teď k podzimu už je její léčebný účinek malý, takže to, co nám zbylo na záhonu, ostříháme a nasušíme jen jako kuchyňské koření, což je ostatně nejpřirozenější a nejlepší forma užívání.
Dobromysl, jak už její jméno ukazuje, po dlouhodobém užívání tlumí deprese a zlepšuje náladu, má celkově dobrý vliv na nervovou soustavu, dokonce zmírňuje epilepsii. Její hlavní účinek spočívá ale v tlumení křečovitých bolestí žaludku a střev. Je vynikajícím pomocníkem při léčbě dráždivého, suchého kašle. Příznivě také ovlivňuje činnost slinivky. Při bolestech hlavy a při zánětu mandlí, průdušek, při astmatu a kašli pomáhá inhalace teplých par dobromysli. Můžeme jemný prášek z ní míchat do medu a užívat jako chutný lék při kašli nebo zhoršeném dýchání. Tento prostředek také upravuje nepravidelnou nebo silnou menstruaci. Žvýkání čerstvých listů pomáhá při bolestech zubů. Zevně se dá odvar z dobromysli použít na oplachování infikovaných ran. Ke zmírnění porodních bolestí se dobromysl svaří ve víně nebo pivu spolu se sporýšem, mátou polej a yzopem.
Léčba dobromyslí sice nemá žádné kontraindikace, ale dlouhodobé používání a zejména překračování dávek se raději nedoporučuje. Všeho s mírou a dobrého pomálu.
Řekové věřili, že Afrodíta stvořila dobromysl jako symbol štěstí a že vůni rostliny zapříčinil božský dotek. Ve 14. století byla dobromysl přísadou nápojů lásky a přisuzovala se jí schopnost mírnit žal lidí i zvířat. Při ztrátě blízké osoby se nejen pila, ale přidávala se do koupele. Koupele z dobromysli prospívají i dětem, které jsou neduživé a často stůňou. Harmonizuje srdeční čakru a podporuje astrální projekce (ať už je to cokoliv)



více ZDE

1 komentář: