SVATOJANSKÝ TAROT

Malá reklama Emotikona smile
Pokud ještě nemáte vymyšlený dárek pro někoho blízkého, mám malý tip. Je to Svatojanský tarot, který jsem vyřezávala několik let. Letos jej vydal Albatros a je k dostání na internetu i v kamenných obchodech. Celý balíček 78 karet včetně knížečky s výkladem a stručným návodem k použití karet stojí okolo tří set korun, někde i méně. Na zadní straně je můj milovaný bezový keř z naší zahrady. Na mnohých kartách jsou zobrazeni členové mé rodiny a přátelé, dávala jsem si pozor, aby i jejich povaha korespondovala s významem karty, ale to je jen taková osobní libůstka a pro vás vlastně nedůležitá.
Pro představu přikládám výklad vyfocených karet:
VIIII POUSTEVNÍK
Po cestě za pravdou kráčíme sami.
POUSTEVNÍK je kartou osamělého hledání pravdy. Symbolizuje hlubokou moudrost, nalezení smyslu, poznání toho, co je skutečně důležité.
Představuje období klidného rozjímání v ústraní, inventury hodnot a vnitřního zasvěcení, uvědomění si, kým opravdu jsme a kam směřujeme.
Na kartě je zobrazen poustevník s holí, která je znakem míru a naděje. Cestu mu osvětluje lucerna, zdroj Světla, osvícení, poznání a ochrany.
KALICHOVÁ OSMIČKA
Kalichová osmička je kartou rozloučení. Ukazuje na změnu našich plánů, ztroskotání záměrů, zklamání a neúspěch. Jsme okolnostmi nuceni opustit něco, co je pro nás mimořádně cenné a začít znovu. Prozatím ani netušíme, kam naše cesta vede, je to však cesta k nové svobodě.
Lot a jeho rodina opouštějí Sodomu. Poháry jsou rozsypané, převržené, naděje jsou zmařené. Město Sodoma je v plamenech — oheň zde symbolizuje očistný proces, definitivní ukončení starého a příslib něčeho nového, co povstane z popela.
ŽEZLOVÁ ČTYŘKA
Žezlová čtyřka je kartou odpočinku, zažíváme období klidu poté, co jsme překonali závažné překážky. Právem je nám dopřána radost a zábava. Tato karta nás přímo vyzývá, abychom si vychutnali společnost druhých a užívali si života a nových zkušeností s důvěrou a radostí.
Noe, obklopen duhou, symbolem boží milosti a požehnání, s holubicí jako zvěstovatelkou ukončení dlouhého trápení.
KALICHOVÉ ESO
Všechna esa naznačují příležitost ukrytou v nás samých. Kalichové eso je jedna z nejšťastnějších karet Tarotu, nejvyšší šťastná karta Malé Arkány, symbolizuje lásku, radost, naplnění našich tužeb. Představuje nejvyšší ideál dobra, svatý grál, spojení s vesmírem. Říká nám, že vše, co jsme si přáli, po čem toužíme, máme doslova na dosah ruky.
Pohár je naplněný červeným vínem, které je stejně jako krev, jejíž symboliku přenáší, sídlem duše a života. Na poháru je drak požírající vlastní ocas — UROBOROS — pradávný magický symbol fundamentální jednoty všech věcí, obraz světa, v jehož koloběhu bude vysvobozena lidská duše.
ŽEZLOVÁ OSMIČKA
Žezlová osmička jako jediná karta z celého Tarotu není symbolem žádného konkrétního děje ani určitých vlastností, ale pouze toho, že nějaká událost již probíhá nebo se k ní schyluje v nejbližší době, něco je ve vzduchu, probíhají určité děje, kterých si zatím nejsme vědomi, ale už jsou ne­zastavitelně v pohybu. Zpravidla se jedná o potě­šitelné skutečnosti, jež jsou na cestě k nám.
Chronos, bůh času, první příčina, drží v rukou přesýpací hodiny, symbol pomíjivosti. Na zádech má křídla, znak nezadržitelného plynutí času.
MEČOVÁ OSMIČKA
Mečová osmička je kartou zmatků, krize, vnitřního konfliktu a překážek. Vyjadřuje obavy a zábrany, často nedůležité nebo dokonce smyšlené, které nám znemožňují konat, ukazuje, že v sobě potlačujeme něco cenného. Tato karta nás naléhavě vyzývá, abychom změnili svůj postoj, otevřeli se a přestali skrývat své skutečné emoce a názory.
Danae uvězněná v pod­zemním sklepení svým otcem, aby se nemohla podle věštby stát matkou jeho budoucího vraha. Osud se mu však zvrátit nepodařilo. Nelze skrýt nebo popřít něco, co má být vyjeveno.
MINCOVÁ ŠESTKA
Mincová šestka je kartou velkorysosti, laskavosti, obdarování a tolerance. Symbolizuje naši ochotu pomáhat a také schopnost pomoc vděčně přijmout. z toho, že obdarováváme, se dokážeme upřímně radovat stejně jako z toho, že jsme sami obdarováni. Z hloubi srdce přejeme druhým úspěch a prosperitu, protože víme, že platí — Přej a bude ti přáno, dej a bude ti dáno.
Prométheus, který nezištně a velkoryse předává lidem dar ohně i přes to, že bude za tento čin krutě potrestán.
http://www.albatrosmedia.cz/svatojansky-tarot.html


4 komentáře:

  1. Už dlouho jsem hledala symbolikou původní karty, takže jasná volba :) Svatojanský tarot už hnízdí v poličce a moc se mi líbí!

    OdpovědětVymazat
  2. Láska na první pohle . Díky za tyto karty!

    OdpovědětVymazat