OŘECHOVÉ ŠÁTEČKY

V míse promícháme 200 g hladké bílé mouky, 300 g celozrnné špaldové mouky, půl lžičky soli, 40 g pomletého slunečnicového semínka, 20 g sušené třtinové šťávy (nebo cukru) a uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme 20 g čerstvých kvasnic. Ohřejeme 250 ml rýžového mléka a částí umícháme uprostřed mouky kvasnice na kašičku. Zakryjeme utěrkou a necháme v teple vzejít kvásek. Vmícháme zbytek mléka a tři lžíce oleje a vyklopíme na vál, kde těsto dobře zpracujeme rukama. Vrátíme do mísy, potřeme olejem, zakryjeme utěrkou a necháme v teple hodinu kynout. Na vále dobře prohněteme, zakryjeme obrácenou mísou a necháme 15 minut odpočívat. Rozdělíme na 16 stejných dílů a každý rozválíme na čtverec o straně cca 12 cm. Nebo můžeme vyválet plát a ten na čtverce rozřezat. Doprostřed dáme vrchovatou lžíci ořechové nádivky, protilehlé rohy přimáčkneme k sobě a ozdobíme ořechem. Pečeme při 220 stupních 20 minut.
Ořechová nádivka: Umeleme 400 g vlašských ořechů a 100 g ovesných vloček. V míse je promícháme se 100 g sušené třtinové šťávy (nebo cukru), lžičkou mleté vanilky, špetkou soli, lžičkou rumu a zalijeme 300 ml vroucího rýžového mléka. Zamícháme a necháme půl hodiny odstát.



2 komentáře:

  1. Myslíte, že to půjde i s jiným rostlinným mlékem? (Nemáte vyzkoušeno)...? A šla by do nich kromě ořechů i maková náplň, co myslíte...? :) Chtěla bych je zítra péct...
    Ještě poslední věc k Vašim receptům - vůbec teď nepoužívám bílou mouku (pšeničnou), neměla byste nápad čím to nahradit a jestli to vůbec půjde?... snad mi stihnete odpovědět dříve než začnu péct :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě lze použít i jiná rostlinná mléka. Maková náplň je dobrý nápad. Bílou mouku můžete nahradit celozrnnou a její "těžkost" odlehčit rýžovou nebo pohankovou.

      Vymazat