VEGANSKÉ "BRYNZOVÉ" HALUŠKY

Recept je podle Romana Uhrina a je to vskutku obrovská lahoda.
Rozmixujeme 250 g bílého tofu, 100 g uzeného tofu, 2 cibule podušené na dvou lžících oleje, šťávu z půlky citrónu, lžíci Umeocta (lze vynechat), 4 lžíce lahůdkového droždí, sůl a 150 ml sojové smetany na hladkou hustou omáčku. 
600 g brambor oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a uvaříme doměkka ve slané vodě. Scedíme a promícháme s 50 ml sojové smetany.
1 kg brambor oloupeme, za syrova nastrouháme najemno nebo rozmixujeme v robotu a promícháme se solí a 400 g hladké mouky. Vzniklé těsto protlačujeme sítem na noky do vroucí osolené vody. Vaříme pět minut od doby, kdy vyplavou na hladinu. V sítu halušky propláchneme vlažnou vodou, scedíme a promícháme zlehka se smetanovými brambory a tofu omáčkou („brynzou“). 80 g uzeného tofu nakrájíme na maličké kostičky, opečeme na lžíci oleje do křupava a zdobíme jím jídlo na talíři.



2 komentáře:

  1. Výborné, sice jsem nepozorně četla a vynechala brambory se smetanou, i tak mňamózní😍

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tyto brynzové halušky vypadají skutečně fantasticky! :-) Měla jsem babičku na Slovensku, za kterou jsme dříve jezdívali na letní prázdniny a ta nám je pravidelně dělávala. Ráda bych si je připravila v příštím týdnu, abych se naladila tou správnou atmosférou, jelikož pak jedeme na Slovensko do hor a já hlavně ještě nemám veškeré oblečení :-) To musím napravit hlavně přes online tržiště s oblečením ;-)

    OdpovědětVymazat