KAPITOLY Z GEOLOGIE DUŠE

Loni vydalo nakladatelství Academia soubor textů od různých autorů, kolegů, spolupracovníků a přátel, jako dárek k šedesátinám Václava Cílka. Texty psali jak lidé, kteří pana Cílka důvěrně a dlouho znají, ale i takoví, kteří se s ním seznámili jen letmo a nebo ho dokonce neznají osobně vůbec.
Protože já sama se řadím do několikakilometrové fronty Cílkových obdivovatelů, s chutí jsem si všechny, velmi různorodé texty, přečetla. Některé byly věcné, jiné mě dojaly. A všechny mluví o úctě k tomuto skromnému, svébytnému člověku.
Alexander Stipsits píše: "To je pro něj důležité, možná to nejdůležitější, návrat domů, uzavření kruhu, nejbližší rodina, zvuky, které slyšíme ještě před narozením, země, kterou vidíme, když se probudíme na tomto světě, místo, na kterém se vše sbíhá, zhuštění kontemplace ve výsledek, knihovna pro knihy sebrané na cestách - jeho kmen, pro který myslí, píše, hovoří a putuje dál."
Pro všechny, kteří mají Václava Cílka rádi, ale také pro všechny, kteří mu vyčítají roztříštěnost zájmů, má knížka velký přínos, doporučuji ji k přečtení.






1 komentář:

  1. Děkuju za tip, Cílka mám moc ráda...inspiruje, probouzí něco hlubokého v nás...

    OdpovědětVymazat