OKNO V ČASE

Naléhavá knížka britského fyzika a experimentálního psychologa Petera Russella dává čtenáři, který přemýšlí nad směrováním vývoje lidstva, určitou naději. Technologický vývoj se zrychluje a není daleko doba, kdy se vývoj technologií nebude dát odhadnout ani týdny dopředu. Lidský mozek je stále ještě milionkrát výkonnější než počítat, ale podle mnoha studií se zdá, že někde okolo roku 2030 se počítače lidskému mozku vyrovnají. Technologický vývoj je neuvěřitelně rychlý a fascinující, ale vývoj vnitřní, duchovní, za ním zaostává až v takové míře, že úroveň vědomí lidstva zůstává po tisíce let prakticky beze změn. Máme vůbec šanci dospět dříve, než zničíme sami sebe?
Knihu doporučuji k přečtení všem bez výjimky.


„Každý inteligentní druh používající nástroje nakonec vstoupí do jakéhosi okna v čase. Okno se otevírá s uvědomováním si sebe sama. Daný druh se pak dá do běhu. Dokáže vnitřní evoluce udržet krok s materiálním vývojem? Stihne své vědomí plně probudit, než vedlejší efekty jeho chybné tvořivosti okno uzavřou?
Okno v čase, které se otevřelo, když život na Zemi postoupil k Homo sapiens sapiens, se brzy začne zavírat. Nacházíme se v posledních okamžicích úprku trvajícího 50 000 let: cesty od vědomí k plnému osvícení. Naše hodina udeřila a my závodíme se samotným časem, abychom se znovu narodili.“



Žádné komentáře:

Okomentovat