CUKETOVÝ KOLÁČ S RYBÍZEM

Cukety rostou, rybíz dozrává, co to takhle splácat dohromady? A čokoládu k tomu! 
50 g lněného semínka umeleme a namočíme na 20 minut do 150 ml vody.
V míse promícháme 200 g polohrubé mouky, 200 g celozrnné špaldové mouky, špetku soli, 2 lžičky kypřicího prášku, 25 g nepraženého kakaa (případně praženého dáme o něco víc), 80 g kokosového cukru (nebo obyčejného cukru), 70 g strouhaného kokosu a 50 g na kousky nalámané bezmléčné čokolády nebo čokoládových peciček. Nakonec vmícháme 400 g černého rybízu, 100 ml slunečnicového oleje, namočený len a 480 g najemno nastrouhané oloupané cukety, včetně vody, kterou cuketa pustí. Dobře rozmícháme, ale ne dlouho, jinak se z toho stane lepidlo, nejosvědčenější je vlastní ruka 
Menší pekáček vymastíme kokosovým tukem a těsto do něho navrstvíme. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů 45 – 60 minut podle výkonu vaší trouby.
Ve vodní lázni rozehřejeme 50 g kokosového tuku a 50 g bezmléčné čokolády, metličkou vešleháme 2 – 4 lžičky kakaa a 1 – 2 lžíce datlového sirupu (nebo cukru). Nalijeme na upečený koláč a necháme vychladnout.



3 komentáře:

  1. Po prečítaní receptu som si skontrolovala obsah poličiek a chladničky a musela som to vyskúšať. Deti sa trávili otrávene, lebo nielen cuketu, ale ani čierne ríbezle radi nemajú. Nechápem, ako to robíte, ale Vaše koláče sú proste skvelé. Na druhý deň som uchránila ledva tri malé kúsky a manžel ledva ochutnal. Všetci chválili. Ďakujem znova za skvelé recepty! Ako dobre padne, keď moja námaha v kuchyni nevyjde navnivoč... Tinka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Tinko, to je opravdu nádherná pochvala! Děkuji :)

      Vymazat
  2. Hmmm, vypada zajimave. Urcite zkusim. Diky. Jinak ja doporucuji cuketky. Recept zde - http://blog.decodoma.cz/cuketky/ delam ted v lete pravidelne a vyborne.

    OdpovědětVymazat