ČOČKA BELUGA SE ŽAMPIONY A ŠPENÁTEM

Aneb jak zužitkovat zbytky a pochutnat si. 
Jistě to všichni znáte, v ledničce se vám začnou hromadit malá množství zbylých surovin, jejichž část jste potřebovali do jídel. Někdy je dobré je všechny vyndat ven a prostě smíchat, samozřejmě s citem! 
Mně zbylo pár žampionů, trochu čerstvého špenátu, kousek tofu a půlka rostlinného salámu. Jako zdravý základ jsem se rozhodla použít černou čočku beluga, je skvělá.
200 g černé čočky beluga namočíme večer do teplé vody se lžící jablečného octa (kvůli aktivaci fytázy). Druhý den ji v cedníku propláchneme a s jedním bobkovým listem ji uvaříme doměkka. Beluga se nerozváří, zůstane pěkně vcelku. Scedíme, osolíme a necháme okapat.
Na dvou lžících oleje necháme zesklovatět na půlkolečka pokrájenou cibuli, přidáme 100 g nakrájených žampionů, 150 g rostlinného salámu a 100 g tofu, oboje nakrájené na kostičky. Společně opékáme asi patnáct minut. Vmícháme 200 g spařeného a pokrájeného čerstvého špenátu, osolíme a ještě pár minut podusíme. Promícháme s uvařenou čočkou a podáváme s kvašenou zeleninou, která vyrovná tu nepříliš zdravou surovinu, rostlinný salám 🍂




Žádné komentáře:

Okomentovat