DOMÁCÍ JABLEČNÝ OCET

Pokud máte svá jablka a nejste líní, není nad domácí jablečný ocet!
Jablečný ocet jsme začali vyrábět první týden v listopadu loňského roku, tak vidíte, jak dlouho to trvá, když dnes máme začátek dubna.
Zdravá, čistá jablka nastrouháme nebo nasekáme v robotu včetně slupky a jádřince. V čisté, dostatečně velké nádobě (používáme zelák) promícháme jablka s cukrem (na 1 l strouhaných jablek dáme 100 g cukru) a chlebovou kůrkou z kváskového chleba do poloviny nádoby. Trochu rukou upěchujeme, zakryjeme čistým ubrouskem, zavážeme a necháme 3 týdny v teple kvasit. Denně důkladně promícháme. Po třech týdnech přecedíme a necháme bez míchání dalších 6 týdnů stát. Výtěžnost je podle šťavnatosti jablek 9 – 10 l (my měli 9200 ml). Poté přefiltrujeme a necháme odstát. To děláme do té doby, dokud není ocet čirý.
Z 20 l strouhaných jablek a 2 kg cukru jsem dostala 9 litrů čistého octa.




Žádné komentáře:

Okomentovat