FAMÓZNÍ CIBULOVÝ KOLÁČ

Opravdu výtečný koláč, říkali jsme si při obědě, jaká je škoda, že vegani jedí jenom trávu 
V míse promícháme 300 g celozrnné špaldové mouky, půl lžičky soli, půl sáčku instantního droždí (5 g), 4 lžíce panenského olivového oleje (pokud máte sušená rajčata naložená v olivovém oleji, dejte ten, slunečnicový nebo jiný nedávejte) a 150 ml vlažné vody. Vyklopíme na vál a rukama důkladně zpracujeme hladké pružné těsto. Vrátíme do mísy, potřeme olejem a necháme pod ubrouskem hodinu v teple kynout.
V hluboké pánvi rozehřejeme 50 ml olivového oleje (opět doporučuji použít olej ze sušených rajčat) a 10 minut na něm restujeme 13 na půlkolečka nakrájených červených cibulí. Přidáme 200 g pokrájených sušených rajčat naložených v oleji, 200 g pokrájených žampionů (já jsem použila pečárku polní, která nám vyrostla v trávníku, vy použijte normální koupené žampiony), a ještě 10 minut opékáme. Odstavíme a vmícháme lžičku himálajské soli, špetku panely (nebo cukru) a 2 lžíce balzamikového octa.
Vykynuté těsto prohněteme a rozválíme na velký plech vymaštěný olejem. Na těsto navrstvíme cibulovou náplň a necháme 15 minut odpočívat. Pečeme při 200 stupních 15 minut.



4 komentáře:

  1. Paní Evo, tento recept určitě vyzkouším, ale chci se zeptat, zda používáte umeocet a zda se jim dá nahradit balzamikový?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, používám, ale umeocet je víc slaný než kyselý a balzamikový ocet jím nahradit nelze.

      Vymazat
  2. Musím uznat, že toto je jeden z nejlepších cibulových koláčů, které jsem jedla. Těsto jsem použila bramborové (z receptu na Váš druhý cibulový koláč) a byl vskutku výtečný. Díky za Vaše recepty.

    OdpovědětVymazat