PERNÍK S POLEVOU

Vynikající jemný a nadýchaný perník. Poprvé jsem v něm vyzkoušela sojový zakysaný nápoj a výborně se osvědčil. Míchat těsto mi pomáhala vnučka Zorinka a mohla za to oblízat zbylé těsto. Taky jste to jako malí dělali? 
V míse promícháme 70 g celozrnné žitné mouky, 80 g celozrnné špaldové mouky, 90 g hladké bílé mouky, špetku soli, 60 g rapadury (nebo cukru), dvě lžičky kypřicího prášku, půl lžičky jedlé sody, lžíci mletého lněného semínka a 20 g kakaa. V jiné nádobě metličkou rozšleháme 400 ml sojového kysaného nápoje (lze nahradit sojovým mlékem se šťávou z půlky citrónu, mléko se zrazí a zhoustne) a 100 ml slunečnicového oleje. Směs nalijeme k mouce, krátce, ale důkladně zamícháme a rozetřeme do vymaštěného a vysypaného pekáčku (cca 23/30 cm) a pečeme při 180 stupních 20 minut.
V rendlíku metličkou rozšleháme 100 ml vody, 50 ml citrónové šťávy, 1 lžíci Solamylu (nebo jiného škrobu) a 2 lžíce moučkového cukru. Svaříme dohusta za stálého míchání a rozetřeme na perník, Necháme ztuhnout v chladu.



Žádné komentáře:

Okomentovat