RYBÍZOVÝ DORTÍK S DATLEMI

Výrazně sladkokysele chutnající a zdravý koláček. Zužitkujte loňské zásoby zmrazeného rybízu a pochutnejte si! 
V robotu rozmixujeme dohladka 300 g černého rybízu, 300 g vypeckovaných datlí, 200 ml rostlinné smetany (použila jsem mandlovou) a 40 g tapiokového škrobu (nebo kukuřičného či bramborového škrobu).
V míse rukou dobře zpracujeme těsto ze 120 g rostlinného margarínu (např. Cocovit), 240 g celozrnné špaldové mouky, špetky soli, 1 lžičky kypřicího prášku, 1 rozmačkaného banánu a 40 g drobných hrozinek. Vymastíme větší dortovou formu (asi 23 – 25 cm) a prsty do ní vtlačíme těsto, necháme zvýšené okraje. Naplníme ho rybízovým krémem, uhladíme a pečeme při 180 stupních asi 40 minut.




2 komentáře:

  1. Výtečný nápad a hlavně dortík přesně dle mého gusta ;-) Dotaz k receptu: Kde prosím kupujete tapiokový škrob? Zjistila jsem, že ho dodává např. Adveni, takže zřejmě na objednávku...? Máte s ním lepší zkušenosti než s kukuřičným škrobem? Napadlo mě, že by se dala použít i Hraška vanilka nebo Arrowroot...?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koupila jsem ho v nějakém obchodě se zdravou výživou na zkoušku, myslím, že jeho vlastnosti jsou stejné jako u našich domácích škrobů. Vanilková Hraška by asi šla, to druhé neznám :)

      Vymazat