ŠPALDOVÝ SALÁT

Výtečný a zdravý salát, ve kterém je použita arabská směs koření ras el hanout obsahující skořici, muškátový oříšek, kardamom, kurkumu, nové koření, hřebíček, chilli a pepř. Velmi doporučuji si toto koření obstarat ve specializovaném obchodě, protože ho budete určitě rádi využívat na různé zeleninové směsi, pilafy, rýži nebo luštěniny. Pokud tuto směs koření nemáte nebo je kupovat nechcete, pokuste se do salátu přidat alespoň některé z koření uvedených výše, salát tím velmi získá.
200 g pšenice špaldy namočíme na několik hodin do teplé vody se lžící citronové šťávy, scedíme, propláchneme a v čisté vodě uvaříme doměkka, trvá to asi čtvrt hodiny. Scedíme, necháme vychladnout a dáme do velké salátové mísy. Jeden pórek nakrájíme na kolečka, dvě mrkve nastrouháme nahrubo a společně se lžičkou ras el hanout osmahneme pět minut na dvou lžících sezamového oleje. Přidáme do mísy ke špaldě spolu s nakrájenou červenou paprikou. Osolíme, okořeníme čerstvě mletým bílým pepřem a ochutíme lžící panenského olivového oleje a lžící jablečného octa. Nakonec vmícháme 100 g mladých špenátových lístků.



5 komentářů:

  1. Podle popisu jsem si myslela, ze by to mohlo byt docela dobre. Ale ne - bylo to naprosto LUXUSNI! Vysledek daleko predcil moje ocekavani. Nevim, zda je to tim korenim, nebo kombinaci vseho dohromady, ale mohla bych se ho ujist! Takze rozhodne pridavam na svuj seznam top salatu a dekuju moc za inspiraci! :-) Hezky den! Maja

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, výtečný také nepíšu jen tak pro nic za nic! :))

      Vymazat
  2. Dobrý den, ráda bych zařadila tento salát na jídelníček školní jídelny pro základní školu, jen nevím čím salát doplnit. Ráda bych ho dala jako přílohový salát, dejme tomu, k pečené rybě, jen nevím, zdali by se to hodilo. Díky za odpověď! Dagmar Prokešová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, asi vám mnoho nepomohu, salát jíme jako samostatné hlavní jídlo, díky špaldě je sytý dost. Chápu, že musíte zařadit ještě nějakou bílkovinu kvůli nějakým tabulkám, ale já už nejím žádné maso více než 20 let, tak si ani nevzpomenu, jak chutná, natož abych uměla odhadnout vhodnou přílohu. Možná bych zkusila některé z karbanátků s luštěninami, stačí zadat do vyhledávacího okénka vpravo dole slovo KARBANÁTKY a zobrazí se vám recepty.

      Vymazat
    2. Díky za odpověď, pěkný den. DP

      Vymazat