ŠAMPON Z MAROCKÉHO JÍLU

Pořád jsem si lámala hlavu s nějakým přírodním přípravkem na mytí vlasů. Vím, že existuje bezšampónová metoda, ale do toho se mi nechtělo. Taky jsem četla o mytí vlasů žitnou moukou, ale z toho bych neměla dobrý pocit, přijde mi to jako střevíčky z chleba v jedné pohádce a tuším, že by mě za to mohl odnést čert Emotikona smile Z více stran jsem slyšela o marockém jílu, tak jsem se rozhodla to tedy vyzkoušet. A dopadlo to výborně, opravdu to myje (nejen vlasy, ale i celé tělo), bez problému se z vlasů vyplachuje a nemusím používat žádný kondicionér. Na moje momentálně krátké vlasy mi stačí asi dvě polévkové lžíce marockého jílu. Vážila jsem to a je to 15 g. Zhruba stejné množství stačí na omytí těla.
15 g marockého jílu dáme do porcelánové misky a zalijeme jej dvěma až třemi lžícemi horké vody. Necháme chvíli nasáknout, přidáme několik kapek arganového oleje (na vlasy) nebo pár kapek oblíbeného esenciálního oleje (na tělo) a rozmícháme na kašičku. Tuto kašičku vmasírujeme do mokrých vlasů, chvilku myjeme, jako to děláme s šampónem a vypláchneme z vlasů.



16 komentářů:

  1. Já si tedy marocký jíl nechám vždycky ve vlasech působit tak 10 minut, bojím se, že jinak by mi to pořádně vlasy neodmastilo. Koukám, že máte jíl tvrdý ve větších kouscích, já ho mám v prášku.

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den Evi, můžu se zeptat, kde jste Váš váš marocký jíl (a arganový olej) pořizovala? Děkuji a přeji vám krásný podzimní den, Zdena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, marocký jíl jsem koupila u pana Solovjeva v Hořicích a arganový olej mají třeba na e-shopu Ekokoza.cz (marocký jíl tam mají též)

      Vymazat
  5. Moc zajimavé, podobný typ samponu Rf používám, je od Eliah něco (pardon) z Biooo, ajurvedrický... Take prášek, co se smicha s vodou v dlani, jak vidím, zkusím to v misce :) ale jinak myje take velice slušně...

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den paní Evo, zajímá mě, zda marocký jíl na mytí vlasů stále používáte a pokud ano, jaké jsou vaše zkušenosti...? Děkuji za odpověď!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, marockým jílem si myju vlasy dvakrát do týdne, přidávám si do něj arganový olej, protože mám velmi suché vlasy. Plně mi to vyhovuje. Hezký den.

      Vymazat
  7. Moc děkuji za rychlou odpověď! Ještě jeden dotaz - používáte i speciální kartáč s kančími štětinami, který se při této "no poo" metodě doporučuje? Přiznám se, že se mi ho hned z několika důvodů kupovat nechce...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne, ani jsem nevěděla, že se taková zhovadilost prodává.

      Vymazat
  8. Děkuji za odpověď a jsem ráda, že sdílíte můj názor...

    OdpovědětVymazat
  9. Paní Evo, mytí 2x týdně praktikujete od té doby, co používáte marocký jíl, nebo to přišlo až později? Já bych také ráda docílila mytí jen 2x do týdne, ale zatím mám potřebu mytí po 2-3 dnech :-( Také mě zajímá, kolik kapek arganového oleje přidáváte? Také mám spíš suché vlasy...Děkuji za odpověď!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. šampónem si musím mýt vlasy častěji a arganového oleje přidávám asi půl lžičky

      Vymazat
  10. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  11. Dobry den, mela bych dotaz na kvalitu a jemnost vaseho marockeho jilu, mam dva druhy jeden je v kouscich jako ten vas, ale po rozpusteni jsou v nem drobne necistoty,kousky neceho.. Druhy jil mam v prasku a je velmi jemny a nic v nem neni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám pouze ten v kouscích na obrázku, žádné nečistoty v něm nemám, pouze nerozpuštěné "drobečky" a kamínky, ale ty snadno z vlasů vypláchnu.

      Vymazat