Fotka nevypadá nikterak lákavě, ale jídlo je to opravdu lahodné. Kaše je díky mrkvi a dýni nasládlá, takže doporučuji jako přílohu něco kyselého. Okurku, zelný salát, pickles…
350 g oloupaných brambor, 650 g dýně hokkaido zbavené semínek a 150 g oloupané mrkve nakrájíme a dáme vařit do slané vody s kmínem, stejně jako přílohové brambory. Vaříme doměkka půl hodiny, slijeme a ještě za horka vmícháme syrovou nakrájenou cibuli a stroužek česneku. Po několika minutách vmícháme dvě lžíce lahůdkového droždí a 200 ml rostlinné smetany a rozmixujeme ponorným mixérem. Prozatím necháme stranou.
300 g hlívy nakrájíme nadrobno a opražíme na lžíci oleje se špetkou soli dokřupava. Přemístíme do misky a prozatím dáme rovněž stranou.
50 g sójového granulátu se lžící tamari zalijeme na 10 minut 100 ml vroucí vody. Mezitím osmahneme na lžíci oleje nakrájenou cibuli a dva stroužky česneku. Vmícháme granulát a chvíli společně opékáme. Přidáme půl kila rajčat (já měla zamražená divoká, ale mohou být jakákoliv, velká samozřejmě nakrájíme a případně oloupeme). Osolíme, okořeníme kořením na mletá masa, zalijeme 100 ml zeleninového vývaru a dusíme bez pokličky, dokud se tekutina neodpaří. Vmícháme hlívu.
Nastrouháme 80 g rostlinného sýru najemno.
Zapékací misku dobře vymastíme a vysypeme kukuřičnou strouhankou. Na dno navrstvíme polovinu směsi s hlívou, na ni polovinu zeleninové kaše a polovinu sýru. A totéž uděláme ještě jednou.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů bez pokličky 35 – 40 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat