DUŠENÁ ZELENÁ ČOČKA S ŘEPOU

Pro dvě osoby

Na dvě hodiny namočíme 100 g zelené čočky do teplé vody, slijeme ji, propláchneme a necháme okapat. Jednu cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme na lžíci oleje. Vmícháme čočku, ochutíme půl lžičkou sušeného mangového prášku (nebo troškou strouhané limetkové kůry), půl lžičkou čerstvě tlučeného kmínu a špetkou sušeného česneku. Zalijeme 200 ml dobrého zeleninového vývaru a přivedeme k varu, ztlumíme teplotu a zvolna dusíme půl hodiny doměkka. Vmícháme dvě lžíce tamari a lžíci umeocta.
Mezitím, co se čočka dusí, oloupeme a nahrubo nastrouháme jednu střední červenou řepu a orestujeme ji na dvou lžících sezamového oleje, musí změknout, ale ne příliš, musí stále křupat. Odstavíme a dochutíme worchestrovou omáčkou, umeoctem a tamari.
Na talíři zdobíme velkou lžící rostlinné zakysané smetany a špetkou tlučeného červeného pepře.
Vhodnou přílohou je kysané zelí nebo salát ze syrové zeleniny.



Žádné komentáře:

Okomentovat