Pro dvě osoby
Na
dvě hodiny namočíme 100 g zelené čočky do teplé vody, slijeme
ji, propláchneme a necháme okapat. Jednu cibuli nakrájíme na
kostičky a osmahneme na lžíci oleje. Vmícháme čočku, ochutíme
půl lžičkou sušeného mangového prášku (nebo troškou
strouhané limetkové kůry), půl lžičkou čerstvě tlučeného
kmínu a špetkou sušeného česneku. Zalijeme 200 ml dobrého
zeleninového vývaru a přivedeme k varu, ztlumíme teplotu a zvolna
dusíme půl hodiny doměkka. Vmícháme dvě lžíce tamari a lžíci
umeocta.
Mezitím, co se čočka dusí, oloupeme a nahrubo
nastrouháme jednu střední červenou řepu a orestujeme ji na dvou
lžících sezamového oleje, musí změknout, ale ne příliš, musí
stále křupat. Odstavíme a dochutíme worchestrovou omáčkou,
umeoctem a tamari.
Na talíři zdobíme velkou lžící
rostlinné zakysané smetany a špetkou tlučeného červeného
pepře.
Vhodnou přílohou je kysané zelí nebo salát ze
syrové zeleniny.
Žádné komentáře:
Okomentovat