Nesmrtelná a výtečná klasika, v zimě používám mražené ovoce.
Umeleme
100 g máku a uvaříme ho dohusta ve 150 ml rostlinného mléka
spolu se dvěma lžícemi rapadury a dvěma lžícemi drobných
hrozinek.
V míse promícháme 120 g hladké bílé mouky, 120 g
celozrnné špaldové mouky, špetku soli a dvě lžíce jemně mleté
rapadury. Uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj 17 g
čerstvého droždí a s malým množstvím teplé vody rozmícháme
na kašičku. Jakmile vzejde kvásek, zapracujeme 40 g rozehřátého
rostlinného másla (např. Alsan) a 100 ml teplého rostlinného
mléka. Jakmile je těsto hladké a pružné, zakryjeme a necháme 40
minut kynout.
Mezitím si připravíme drobenku: prsty
rozemneme 40 g změklého rostlinného másla, 50 g celozrnné
špaldové mouky, 40 g jemně mleté rapadury a dvě lžíce
sezamu.
Vykynuté těsto prohněteme a navlhčenými prsty
roztlačíme do vymaštěného pekáčku (20 x 25 cm), potřeme
makovou nádivkou, poklademe 500 g rozpůlených švestek a posypeme
drobenkou.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi půl
hodiny dozlatova.
Žádné komentáře:
Okomentovat