MAKOVO-ŠVESTKOVÝ KYNUTÝ KOLÁČ

 

Nesmrtelná a výtečná klasika, v zimě používám mražené ovoce.

Umeleme 100 g máku a uvaříme ho dohusta ve 150 ml rostlinného mléka spolu se dvěma lžícemi rapadury a dvěma lžícemi drobných hrozinek.
V míse promícháme 120 g hladké bílé mouky, 120 g celozrnné špaldové mouky, špetku soli a dvě lžíce jemně mleté rapadury. Uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj 17 g čerstvého droždí a s malým množstvím teplé vody rozmícháme na kašičku. Jakmile vzejde kvásek, zapracujeme 40 g rozehřátého rostlinného másla (např. Alsan) a 100 ml teplého rostlinného mléka. Jakmile je těsto hladké a pružné, zakryjeme a necháme 40 minut kynout.
Mezitím si připravíme drobenku: prsty rozemneme 40 g změklého rostlinného másla, 50 g celozrnné špaldové mouky, 40 g jemně mleté rapadury a dvě lžíce sezamu.
Vykynuté těsto prohněteme a navlhčenými prsty roztlačíme do vymaštěného pekáčku (20 x 25 cm), potřeme makovou nádivkou, poklademe 500 g rozpůlených švestek a posypeme drobenkou.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi půl hodiny dozlatova.




Žádné komentáře:

Okomentovat