ZAHRADA KONCEM ROKU

K prosinci patří břečťan, je to bylina pro svátek zimního slunovratu. V zahradě máme několik rostlin břečťanu, z nichž největší porostla jeden z ořešáků a zdá se, že dnes už je břečťan mohutnější a životaschopnější než ořešák. Mylný je názor, že břečťan stromy dusí, při velké mohutnosti jim ale může odebírat značné množství světla. Břečťan roste pomalu, ale může se dožívat stovek let, kvete pouze na nešplhavých výhoncích se srdčitými listy, které se vytváří jen při dostatku slunečního světla. Plody břečťanu mají rádi ptáci, hlavně kosi a drozdi, pro lidi (a například koně) jsou jedovaté.
Břečťan je pokládán za ženský protiklad mužské cesmíny, zastupuje tedy energii jin. Břečťan není příliš oblíben zvláště milovníky stromů, ale dnes už se téměř neví, že břečťan má pro les ochrannou funkci - břečťan totiž jako jedna z mála dřevin dokáže chránit les před určitými frekvencemi moderní technokratické společnosti, na mnoha místech proto břečťan přímo bují, spolu s tím, jak narůstá ekologické znečištění technickými mikrovlnami.
Břečťan nikdy nedosáhne velkoleposti dubu a nikdy nebude oslavován jako lípa, ale dokáže zakrývat to, co je mrtvé a ošklivé nebo to, co potřebuje ochranu. Vykonává špinavou práci, dělá to, co musí být uděláno. Břečťanové děvče je pravou dcerou Gaie a její tajnou a posvátnou korunou.
(zdroj: F. Hageneder)






břízy mají, mimo mnoha dalších vlastností, které mám ráda, taky krásnou nafialovělou barvu holých větví, které se vznáší ve větru jako opravdové vlasy, jsou jemné a ohebné.
V bezlesé pustině se ujímají mladé břízky mezi prvními i a připravují tak půdu a mikroklima pro své větší a dlouhověké bratry. Bříza nežije dlouho, je skromná a nenáročná, neúnavně vyrůstá a průkopničí i když ji neznalí lidé považují za pouhý plevelný strom.






a takhle to začíná: pomaloučku a nenápadně se plazí tenké výhonky břečťanu po mladém jeřábu.





fouká a prádlo schne, dokonce i Slunce jsme dnes zahlédli.





Kdo mi chce udělat opravdovou radost, daruje mi zvonkohru.





Další z mých oblíbených zvonkoher, tahle už je očesaná o většinu zvonečků.




více ZDE

1 komentář: