HRACHOVÁ KAŠE S TEMPEHEM A JABLKY

Ráda se nechám inspirovat literaturou, a to nikoli jen kuchařkami. Tenhle pokrm jedla myslím Arya v Hrách o trůny. Šlo o nenápadnou větičku přibližně tohoto znění: Po setmění povečeřeli v hradní síni prosté, ale chutné jídlo, přinesli jim maso dušené na houbách, hrachovou kaši a pečená jablka. 
Maso jsem samozřejmě nahradila tempehem. Jídlo je překvapivě vynikající, doporučuji.
400 g zeleného hrachu namočíme přes noc do studené vody, druhý den vodu vyměníme, hrách uvaříme doměkka a propasírujeme. Na dvou lžících oleje necháme změknout cibuli, přidáme hrachovou kaši, osolíme, opepříme a krátce povaříme do zhoustnutí.
Kilo jablek oloupeme a nakrájíme na kostky. Vložíme je do pekáčku, osolíme špetkou soli, podlijeme lžící vody, přiklopíme a pečeme 45 minut při 200 stupních. Ochutíme špetkou tlučeného hřebíčku.
30 g sušených hřibů namočíme na půl hodiny do teplé vody, vymačkáme a pokrájíme. Na dvou lžících oleje osmahneme velkou pokrájenou cibuli, přidáme 400 g nakrájeného tempehu a houby, osolíme a za občasného míchání dusíme podlité trochou zeleninového vývaru nebo vody asi dvacet minut do odpaření tekutiny.



více ZDE

2 komentáře: