JARO

Zítra začíná astronomické jaro, i když pro mě jaro začíná prostě březnem.
Podělím se s vámi o malou ukázku z mé připravované knížky:
Bohyně Morana umírá a rodí se Vesna, trnkové květy jsou jejím pláštěm. 
Je čas nasbírat časné jarní byliny – měkké lístky kopřivy, šťovík, bršlici, popenec, mladé lístky kostivalu, sedmikrásky, orseje a břízy a uvařit z nich jarní očistnou polévku nebo připravit salát, který má přímo magický význam. Čistí krev, v tom fyzickém i metafyzickém smyslu.
Brzy po jarní rovnodennosti začínají Zeleným čtvrtkem i Velikonoce, křesťanské svátky oslavující mystérium Zmrtvýchvstání Krista, Oslava vegetace se tím z tohoto svátku téměř vytratila.
Mnohé pohanské, původní zvyky „zelených lidí“ se však staly součástí těchto oslav. Jarní vzkříšení zdánlivě mrtvé přírody má v osobě Ježíše Nazaretského svou paralelu.
Opět se polím a sadům přinášejí oběti, tentokrát duchům přírody a růstu, kdysi byly vskutku krvavé, aby krev obětovaných jinochů, býčků, kohoutů a jiných plodných samců kropila čerstvě vyoranou brázdu a oplodnila půdu. Slavnosti jarní rovnodennosti byly spojeny s oslavou plození a praktikoval se i nevázaný sex v panenské půdě připravené k osetí. Smrt a život, trýzeň a extáze se v tento den nerozlučně spojily, všechny konvence a morálka pro tento den upadly v zapomnění. Pán a Panna se setkávají jako mládenec a dívka a spojují se v rituálu setí pod dohledem mýtické bohyně Lady. Pokud se necítíme na to pomilovat se v záhonu, můžeme alespoň symbolicky zabodnout falický totem do jarní země. Ale pokud marně toužíte po děťátku, láskyplný akt na čisté zemi nemůže nic pokazit a třeba budete silou tohoto kouzla překvapeni.
Záhony založené ve dnech mezi jarní rovnodenností a Velkým pátkem jsou zárukou té nejlepší úrody. Vždyť Kristova krev pokropila, požehnala a oplodnila zemi.
Zvykem, který můžeme s chutí a vervou provádět dodnes, je šlehání dívek a samiček domácích zvířat čerstvě pučícími pruty vrby, lísky nebo jeřábu, tento prastarý pohanský zvyk jim totiž zajistí krásu, zdraví a plodnost. Ani nemusíme plést pomlázky, ty jsou už relativně nové. Krásným zvykem v den jarní rovnodennosti je také cesta, výlet na posvátný kopec. Je to dobrá příležitost se s nějakým takovým místem v našem okolí seznámit. Česká kotlina je plná posvátných kopců a na mnohých z nich dnes stojí namísto posvátných hájů kapličky.


2 komentáře:

  1. Kraaaasne,už se na Vaši knihu moc těším. Určitě pak dejte o ni vědět. Krásné Jaro Evi.

    OdpovědětVymazat