OLIVOVÝ CHLÉB

Čerstvý je naprosto božský, jak chutná starší, nevíme 
V míse smícháme 200 g celozrnné pšeničné mouky, 450 hladké bílé mouky, 1 lžičku soli, 7 g instantního droždí, 4 lžíce olivového oleje, zamícháme a přilijeme 350 ml vlažné vody. V míse promícháme, vyklopíme na pomoučený vál a dobře prohněteme, až je těsto hladké a pružné. Nakonec do něho rovnoměrně zapracujeme 140 g namíchaných nasekaných černých a zelených oliv. Těsto trochu zvlhne a začne se lepit, ale to nevadí. Vytvarujeme z něho kouli, přesuneme jej do mísy vymaštěné olejem, potřeme olejem i těsto, zakryjeme a necháme hodinu a půl kynout v teple.
Vykynuté těsto vyklopíme na vál, krátce a silně prohněteme, vyválíme z něho obdélníkovou placku, kterou přeložíme napůl, přetočíme jako bychom bochník ždímali a okraje přimáčkneme. Položíme na plech vymaštěný olejem, potřeme teplou vodou a pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 40 – 60 minut, dokud chleba nezezlátne. Necháme vychladnout na mřížce.



více ZDE

4 komentáře: