MÁK

Mák setý má domov v Malé Asii, jeho druhové latinské jméno „somniferum“ pochází z řečtiny, znamená „nesoucí spánek“ a připomíná tak jeho narkotické účinky. Divoce se mák setý v přírodě nevyskytuje, může ale zplaňovat.
Kromě zralých semen obsahují všechny části rostliny jedovaté alkaloidy v menším či větším množství. Dříve se vařil ze suchých makovic čaj pro nespavé děti, bylo to dosti riskantní :)
Nejjednodušším a patrně nejstarším způsobem konzumace opia se nazývá mekonium a spočívá v pití nálevu vzniklého vyluhováním rozsekaných makovic ve vodě. Řekové mekonium pili buďto samotné nebo rozmíchané ve víně.
Z naříznuté nezralé makovice se získává v červnu a červenci surové opium, které je výchozí surovinou pro morfium, nejúčinnějšího tišitele bolesti. Morfin stimuluje míchu a zvyšuje tonus svalů neovládaných vůlí, například svěračů. Morfin je jediným známým lékem proti rýmě. Nejlepší jakost bude mít opium, naříznete-li makovici v 10 hodin dopoledne.
Obsah alkaloidů se velmi liší u odrůd, které jsou pěstovány na mák a u těch, jež se pěstují pro farmaceutické (a jiné) účely. Profesionální farmáři v Asii a na Blízkém Východě používají k nařezávání makovic speciální prsten se třemi čepelemi. Nařezávání makovic je hotová věda.
V domácí léčbě mák setý nepoužíváme, je to příliš nebezpečné. Jako potravinu ho ale lze doporučit, protože obsahuje řadu prospěšných látek. Makový olej má vysoký obsah hořčíku a může nahradit olej olivový.




více o bylinách TADY

Žádné komentáře:

Okomentovat