V žádné ze svých bylinářských knih jsem ibišek syrský nenašla, pouze bylinu proskurník, která je snad s ibišky spřízněná. Ale vím, že do čajových směsí se přidává květ ibišku čínského, tak jsem se snažila najít něco alespoň na netu. Našla jsem tři odkazy, ze kterých mi vyplynulo, že na čaj se suší především list (možná i květ). Tak já to zkusím, nasuším trochu květů a uvidím, jestli to ten čaj obarví nebo ochutí, o léčebných účincích jsem našla TOHLE, ale moc důvěryhodné mi to nepřipadá.
Další odkazy ZDE a ZDE
více ZDE
Zdravím Evi,
OdpovědětVymazatIbišek používaný do čajů je ibisek sudansky Hibiscus sabdariffa. Je to typický nápoj arabských zemí, kde se pije jak teplý, tak studený. Odvar má krvavě červenou barvu, výrazně kyselinu chuť (proto se silně sladi), obsahuje velké množství vitamínu C a celkově je velice prospěšný pro zdraví. :-) jmenuje se Karkade (Carcade).
Díky za odkazy, právě jsem dostala informaci od bylinkářů, že ibišek zahradní lze použít do čajů, a hledala jsem i jiné zdroje ;) Tak jdu uvařit čaj a uvidíme ;)
OdpovědětVymazatDobrý den, právě hledám informace o ibišku syrském, který mám na zahradě. Napadlo mne že nasusene květy by mohly dobře vypadat ve směsi jiných bylin a třeba i obarvit. Váš příspěvek je starší, takže, znáte už výsledky? Sítě ho do čajů? Dekuji
OdpovědětVymazatdobrý den, přidávám ho "pro krásu" do směsí :)
Vymazat