Moji dávní krajané, krkonošští a podkrkonošští tkalci, dokázali uvařit z mála. Pokud se urodily bandory, bylo dobře. Když se v chalupě narodilo dítě, zasázelo se na jaře o řádek brambor navíc a bylo vystaráno.
Recept pochází, jak jinak, z mé oblíbené Marholdovy Krkonošské kuchařky. Každý týden mi zbude spousta syrovátky z výroby sýra, většinu dostanou psi a slepice, z části zadělávám chleba. Napadlo mě podívat se, zda by se našlo i jiné využití.
Polévka je nakyslá, podobná trochu polévce kulajdě. Já tyhle polévky miluju, takže mi moc chutnala.
Asi ¾ kg nových, očištěných brambor uvaříme v osolené vodě s kmínem. V misce dohladka rozmícháme 250 g tvarohu, 1 žloutek, sůl a tři lžíce sekaného kopru, můžeme přilít trochu syrovátky, pokud je tvaroh moc tuhý.
V hrnci přivedeme k varu 1 litr syrovátky, přidáme vařené brambory, odstavíme a do horké polévky vmícháme tvaroh a dvě cibule osmažené na másle dozlatova, případně dosolíme. Podáváme s černým chlebem.
více ZDE
Žádné komentáře:
Okomentovat