KVÁSKOVÝ CHLÉB

Smícháme žitnou mouku s pramenitou vodou a 3 až 4 dny pravidelně jednou denně přikrmujeme: zamícháme, přilijeme trochu vody a přidáme žitnou mouku. Sklenici nebo hrnek s kváskem zakryjeme mikrotenovým sáčkem a upevníme gumičkou. Po pár dnech začne kvásek vonět trochu nakysle po ovoci a květinách, v žádném případě ne po acetonu.
Do mísy nasypeme 600 g hladké tmavé pšeničné mouky, 2 lžičky soli, oblíbené bylinky nebo koření, přidáme 600 g kvasu, promícháme a přilijeme 400 - 500 ml vlažné vody. 15 minut pilně zpracováváme do řídkého, hladkého těsta.
Vyklopíme na pomoučený vál a překládáme tak dlouho, dokud se nevytvoří hladký, pevný bochánek. Pod utěrkou necháme půl hodiny odpočinout. Dobře prohněteme a v ošatce necháme 6 hodin kynout. Pečeme při 250 stupních ve vyhřáté troubě v pekáči s víkem 40 minut.



více ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat