Naše děti měly vždycky rády pomazánkové máslo, ale to už několik dlouhých let nekupujeme, tak jsem si řekla, že ho zkusím vyrobit doma.
Promícháme 1,5 l živého bílého jogurtu (nejlépe doma vyrobeného), 100 ml smetany, sůl, sušené bylinky podle chuti (já dala svou oblíbenou mátu rolní) a utřený stroužek česneku. Česnek samozřejmě dávat nemusíte, můžete nechat sýr jen tak, přírodní. Velký cedník dáme nad hlubokou nádobu, do cedníku dáme husté plátno nebo dvě plenky na sebe, nalijeme jogurt, přes cedník položíme vařečku, cípy křížem přes vařečku uvážeme, vyjmeme cedník, vařečku s ranečkem zavěsíme nad nádobu a dáme do chladu na 4 dny prokapat. Nejlepší je chladný sklep. Promícháme, dáme do uzavíratelného kelímku a mažeme na chléb a pečivo jako pomazánkové máslo.
více ZDE
Žádné komentáře:
Okomentovat