VEGANSKÉ „VEPŘO KNEDLO ZELO“

1 kg červeného zelí nakrájíme na nudličky, 1 velkou červenou řepu na tenké plátky, 1 velké jablko na kostičky a 2 velké cibule na půlměsíčky. V misce smícháme 80 g třtinového cukru, lžičku čerstvě mletého pepře, lžičku skořice a lžičku soli. 300 ml červeného vína smícháme se 4 lžícemi vinného octa. Do velkého hrnce vrstvíme postupně zelí, cibuli, jablka a řepu a každouvrstvu prosypeme cukrem s kořením. Do hrnce vložíme také tři celé hvězdičky badyánu, všechno zalijeme vínem s octem pokapeme třemi lžícemi olivového oleje. Dáme na sporák, zakryjeme poklicí a přivedeme k varu. Aniž bychom poklici odklápěli, ztlumíme plamen a dusíme půl hodiny, teprve potom odklopíme a promícháme a dodusíme doměkka asi 20 minut.
150 g sojových kostek uvaříme nejprve v zeleninovém vývaru. Do pekáčku dáme 4 lžíce olivového oleje, velkou nakrájenou cibuli, tři stroužky česneku a okapané sojové kostky. Okořeníme mletou paprikou, kmínem a pepřem, podlijeme sklenkou vývaru a pečeme 40 minut nejdříve zakryté, potom odkryté dozlatova. Podle potřeby podléváme.
V míse smícháme 600 g hrubé mouky, lžičku soli a asi 200 – 250 ml vody tak, aby vzniklo tužší těsto. Lžící vykrajujeme noky a zavařujeme je do vroucí osolené vody. Vaříme asi 10 minut od vyplavání.




více ZDE

4 komentáře: