JAHODNÍK

K sušení sbíráme listy jahodníku obecného, jahodníku vyššího (truskavce) a jahodníku chlumního. Zahradní, vyšlechtěné jahodníky, léčivé účinky postrádají. Listy sbíráme v květnu na počátku kvetení, nejlépe brzy ráno, ale musí být suché. 
Jahodník účinkuje proti chudokrevnosti svým obsahem železa, má močopudný účinek, pomáhá při močových kamenech a dně, posiluje ledviny, desinfikuje žaludek a střeva a je účinný při infekčních průjmech. Zlepšuje látkovou výměnu, posiluje nervovou soustavu a snižuje krevní tlak. Léčivé účinky jahodníku jsou však natolik mírné, že jej nepoužíváme samostatně, ale pouze do směsí bylin s podobnými účinky, kde působí jako podpůrný, voňavý a chutný komponent. Preventivní a všestranně posilující čaj, který můžeme pít prakticky denně, obsahuje kromě jahodníku také šípek, listy borůvčí a list maliníku nebo ostružiníku. Jahodník můžeme podávat dlouhodobě i dětem a nemá žádná omezení. Odvar z listů se používá jako kloktadlo při zánětech v krku nebo aftech. Plody jahodníku mají protirevmatický účinek. V sezóně jahod je dobré zařadit takzvané jahodové dny, ve kterých nejíme nic jiného, báječně pročistí organismus.
Jahodník se od pradávna spojoval se skřítky, přírodními duchy a lesními bytostmi. Jahody byly zasvěceny bohyni Matce, která vyživuje veškeré živé bytosti, a proto se z jahod připravovaly pokrmy a nápoje k obřadům k její poctě. Z pohanské tradice se poučilo i křesťanství – jahody zasvětilo Panně Marii.
Těhotné ženy mají nosit několik sušených jahodníkových listů v plátěném váčku na břiše, vyhnout se tak těhotenským obtížím a zmírní porodní bolesti.




více o bylinách ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat