PÓRKOVÝ KOLÁČ Z CHLEBOVÉHO TĚSTA

Večer smícháme v míse 170 g hladké bílé mouky, 80 g žitné mouky a sůl. Do odměrky odvážíme 15 g (kávovou lžičku) žitného kvásku, doplníme na 200 ml vlažnou vodou, vmícháme do mouky a necháme zakryté potravinářskou fólií v teple 12 hodin kynout. Druhý den vyklopíme na pomoučený vál, několikrát přeložíme a necháme 20 minut odpočívat pod obrácenou mísou.
2 velké pórky očistíme a pokrájíme na kolečka. V kastróle rozehřejeme tři lžíce másla ghí a pórek na něm několik minut opékáme. Zalijeme 100 ml bílého vína a zvolna dusíme do odpaření tekutiny. Odstavíme, vmícháme vonné bylinky jako je tymián, šalvěj nebo dobromysl, 100 g měkkého sýra, nejlépe domácího, sůl, čerstvě mletý pepř a 200 g zakysané smetany.
Těsto rovnoměrně rozválíme do vymaštěného pekáčku nebo na hluboký plech. Pokud je těsto příliš řídké na rozvalování, pomůžeme si prsty namočenými v teplé vodě a těsto roztlačíme do krajů. Naplníme pórkovou nádivkou, posypeme směsí semínek a pečeme na 250 stupňů 20 - 30 minut. Jí se teplý nebo studený, je vynikající!




více ZDE

1 komentář:

  1. Předělala jsem si tento recept (resp. náplň) na veganskou verzi a zde ji předkládám: Pórek, kostičky máslové dýně a tempehu orestovat na oliv. oleji, podlít bílým vínem, zvolna dusit, pak přidat bylinky (já dala dobromysl a tymián), sůl, pepř a nakonec vmíchat domácí rostlinnou majonézu (viz recept v "ostatních pokusech"). Výsledek se vzhledově moc nelišil od fotky výše a byl také vynikající, jak je uvedeno v původním receptu ;-)

    OdpovědětVymazat