KARBINEC EVROPSKÝ

Karbinec je hezká, nápadná, bíle kvetoucí rostlinka milující vlhká stanoviště. Sbíráme kvetoucí nať v červenci a srpnu odpoledne, bylinu používáme čerstvou ve formě nálevu nebo připravíme tinkturu. Sušený se neužívá, protože sušením ztrácí účinnost.
Karbinec léčí Basedowovu nemoc, což je autoimunitní onemocnění štítné žlázy, které je provázeno její hyperfunkcí a také tachykardií. Znamenitě posiluje srdce bez nežádoucích účinků, působí proti jeho bušení i při dalších funkčních srdečních nemocech, například při angině pectoris, při slabém pulsu a vadách srdečních chlopní. Může být podáván i delší dobu a to nejlépe v kombinaci se srdečníkem, účinky nastupují až zhruba po měsíci a léčba by měla trvat nejméně měsíce čtyři.
Utišuje nervy a působí jako mírné narkotikum. Protože snižuje hladinu prolaktinu, používá se k zastavení laktace a také k potlačení napětí a bolesti v prsou při premenstruačním syndromu. Karbincová tinktura má významné účinky antibiotické, zvláště na určité druhy bakterií a působí též fungicidně. Tlumí látkovou výměnu a nesmí se kombinovat s mořskými řasami jakéhokoliv druhu.



Žádné komentáře:

Okomentovat