MUČENKOVÝ KOLÁČ

Když přijede na návštěvu náš přítel Arnold, pokaždé přiveze něco, co jsme my vesničani ještě nikdy neochutnali. Tentokrát to bylo dračí ovoce, čerstvý kokos a plody mučenky. Ty se musí nechat ležet, a jakmile začnou vypadat tak, že by je člověk vyhodil, jsou vhodné k jídlu. Scvrklé plody rozkrojte a lžičkou vydlabejte dužinu, která nádherně voní a má výraznou sladkokyselou chuť. Můžete ji sníst rovnou nebo zkusit upéct vynikající mučenkový koláč.
V míse promícháme 250 g polohrubé mouky, špetku soli, 50 g surového cukru, 1 lžičku kypřicího prášku, 1 velké na jemno nastrouhané jablko (250 g), 50 ml slunečnicového oleje a 70 ml rostlinného mléka. Vzniklé těsto rozetřeme do hlubší vymaštěné koláčové formy a pečeme při 170 stupních půl hodiny. Necháme vychladnout.
Do hladka rozmixujeme 350 g přírodního tofu (nejlépe extra pevného), šťávu z poloviny citrónu, 1 banán a čtyři lžíce agávového sirupu (nebo cukru). Rozetřeme na vychladlý korpus a zalijeme mučenkovou polevou: na hodinu namočíme 2 lžíce agarových vloček do půl litru vody a vaříme, dokud se agar zcela nerozpustí. Odstavíme, necháme trochu zchladnout a vmícháme vnitřek z 10 mučenkových plodů (asi 250 ml) a tři lžíce agávového sirupu (nebo cukru). Koláč necháme ztuhnout v chladu.




Žádné komentáře:

Okomentovat