HLOH

Sbíráme nejčastěji květy, správný čas je zrovna teď, koncem května. Můžeme sbírat i list a hložinky. Hloh je bylinou srdce, upravuje krevní oběh, srdeční rytmus, rozšiřuje věnčité tepny, snižuje krevní tlak, snižuje otoky a mírně uklidňuje. Pomáhá při doléčování infarktu a tlumí dokonce klimakterické potíže. Ženám pití čaje z květů hlohu pomáhá pochopit svou ženskou stránku a naladit se na ni, mužům zase pomáhá pochopit ženy, hlavně tu svou . Čaj z hlohu můžete pít bez omezení a dlouhodobě, nemá žádné nežádoucí účinky.
Nejlépe se osvědčila tinktura z květů vyrobená obvyklým způsobem, ale lze použít i klasický nálev užívaný 3 x denně.
Hloh má rozporuplnou pověst. Podle některých tradic, převážně irských, je hloh stromem neštěstí a smrti a za žádných okolností by se neměl nosit do domu. Pach hlohu se považuje za škodlivý a smrtonosný (patrně jde o pozůstatek spojení s velkou morovou epidemií v Londýně) Ode mě se už ale nic dalšího špatného o hlohu nedozvíte, protože to osobně považuju za nesmysly a propagandu křesťanských inkvizitorů, kteří ve středověku prohlašovali , že hloh je stromem čarodějnic a že se v něj mohou libovolně proměňovat.
Pro mě je hloh překrásný keř nebo malý, uzlovatý strom, jehož květy nevoní každému (mně ano!). Je strážcem pramenů, se kterými je často spojován a domovem dryád. Dokonce Jack in the Green má velmi úzké spojení s hlohem. V prastaré keltské kultuře se pokácení hlohu prý trestalo smrtí. Dodnes jsou v Irsku některé stromy hlohu nedotknutelné a často stojí jako strážci posvátných pramenů a studní. Stejně jako dub je i hloh vchodem do jiného světa, je opředen tajemstvím Bohyně.
Hloh je prastarým, mezinárodním poslem léta a my bychom jej měli milovat i třeba jen kvůli tomu. Navíc je magickým stromem spánku. Viviane použila na Merlina kletbu, která jej uvrhla do spánku pod hlohem a on se tak probudil v jiné době – ale nebyl ani o den starší než když usínal. My snad dnes můžeme pomocí spánku pod hlohem cestovat do jiných dimenzí, i když nám to středověk ztížil zasetím semínek strachu – kdo pod hlohem usne, probudí se v pekle!
Dnes už mnoho nevíme o prastarých magických úkonech, známe je jen z překroucené, modifikované a převážně duchaprázdné podobě, neznáme totiž jejich smysl. Jediná správná cesta je pro nás cesta srdce, vlastních zkušeností, trpělivosti a vnímavosti. Hloh je nádherný, prastarý ochránce a z toho bychom měli vyjít.



více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu

Žádné komentáře:

Okomentovat