RÝŽOVÝ KOLÁČ S JABLKY

Večer namočíme 120 g rýže do 400 ml mléka a dáme do chladničky.
Druhý den přidáme dvě lžíce cukru a uvaříme za občasného míchání na mírném ohni doměkka. 
240 g polohrubé mouky, 80 g moučkového cukru, špetku soli a 100 g másla prohněteme na jemnou drobenku, přidáme 1 celé vejce a zpracujeme těsto, kterým vyložíme vymaštěnou dortovou formu (necháme zvýšené okraje) a dáme do chladničky na půl hodiny odpočinout.
750 g jablek oloupeme a část z nich nakrájíme na měsíčky a vějířovitě rozložíme nanečisto do dortové formy o průměru 26 cm. To děláme jen proto, abychom věděli, kolik jich budeme na obložení potřebovat. Měsíčky jablek vysypeme z formy do mísy a smícháme šťávou z půlky pomeranče a šťávou z půlky citrónu. Zbytek jablek nakrájíme na malé kostičky a také je smícháme se šťávou z půlky pomeranče.
Na těsto ve formě vystřihneme kolo z pečicího papíru, nasypeme na něj vrstvu fazolí a 15 minut předpečeme při 180 stupních. Potom formu vyjmeme z trouby a odstraníme pečicí papír i fazole, které uložíme a použijeme příště zase.
4 žloutky rozmícháme s 200 ml zakysané smetany a sáčkem vanilkového cukru, lžící strouhané citrónové kůry a šťávou z půlky citrónu. To celé promícháme s uvařenou rýží a po částech postupně přidáváme dotuha ušlehaný sníh ze 4 bílků a jablka nakrájená na kostičky. Rýžovou náplň rozložíme na předpečený korpus a poklademe ji jablečnými měsíčky. Pečeme 35 minut, potom potřeme 4 lžícemi jakékoliv dobré zavařeniny (já měla domácí z bílého rybízu) a ještě 20 – 25 minut dopečeme. Krájíme vychladlý.



více moučníků najdete na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu

Žádné komentáře:

Okomentovat