ŽITNÝ KVÁSEK

Nejsem samozřejmě žádný pekař, ale takhle to dělám já a takhle se mi to osvědčilo, je možné a dokonce pravděpodobné, že odborník má úplně jiný postup.
Ve skleničce rozmícháme na hladkou kašičku dvě lžíce žitné mouky s vodou. Kašička by měla mít konzistenci těsta na lívance. Skleničku volně zakryjeme víčkem, ale nešroubujeme, musí tam maličko vzduchu. Skleničku necháme někde v teple, dříve kvásek nechávali za pecí nebo nahoře na kamnech, takže žádných 18 stupňů. Pokud můžu radit, použijeme pramenitou nebo studniční vodu, podle mých zkušeností se zdá, že upravovaná voda z veřejného vodovodu kvasinky ničí, ale nemusí to být pravda, je to jen můj odhad, kdy se snažím rozluštit příčiny nezdarů. Druhý den bychom měli vidět, že kvásek ožívá, je cítit kysele, ale příjemně, ovocně. A na povrchu se začínají dělat bubliny. Musíme ho přikrmit. To se dělá tak, že přidáme trošku vody, asi tři lžíce a zase tu žitnou mouku a umícháme opět do stejné konzistence. Zakryjeme a necháme v teple. Takhle to děláme po tři až čtyři dny. Pátý den můžeme zadělat na chleba. Když nebudeme péct každý den, skleničku zašroubujeme a dáme do chladničky, vydrží tam až 14 dnů. Pokud budeme chtít péct, ráno skleničku vyndáme, kvásek přikrmíme, necháme v teple a večer můžeme zadělávat. Kvásek by měl vonět po zkvašeném ovoci, nesmí smrdět jako aceton. Pokud je ale ta vůně jenom výraznější, přikrmením se to většinou spraví. Na zdravém kvásku prostě vidíme, že žije, mrtvý poznáme.



více ZDE

16 komentářů:

  1. Ahoj Evi, na tvuj blog jsem se "doklikala" ciste nahodou a jsem nadsena. Uz se tesim az si to tady poradne prohlednu, uz ted se mi zbihaji sliny :)) Zdravim, Monika.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuju, tady se moc nezdržuju, můj hlavní "stan" je na facebooku, sem nahrávám jen některé věci pro lidi, co nechtějí nebo nemohou na facobook, krásný den :)

      Vymazat
  2. Moc děkuji za návod, jak si vyrobit kvásek. Hned se pustím do výroby. Dostávala jsem od švagrové, ale ona bydlí taaaak daleko. Zkusím tedy vlastní :) Moc děkuji, Jolana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Dnes jsem poprvé přikrmila a byl krásně nabublaný. Tak snad snad se opět dočkáme domácího chlebíka :)

      Vymazat
  3. Tak mi umřel 3. den :-( Jak se to stalo? Zkouším to ještě zachránit, vidím malinké bublinky, ale nic většího...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Může to mít několik příčin, buďto jste dostatečně nepřikrmila, kvásku byla zima nebo v tom je nějaká metafyzická příčina :)

      Vymazat
    2. No a je teda na vyhození? :-(

      Vymazat
    3. To nedokážu takhle na dálku říct, pokud není plesnivý, zkusila bych lžíci odebrat, přikrmit a zbytek vyhodit.

      Vymazat
  4. Moc děkuju za Váš čas a rady, voní čím dál líp, mám ho teď v koupelně na podlaze (topení) :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý večer,
    prosím, čím to je, když kvásek začne páchnout po acetonu ? A jak dlouho lze kvásek používat od jeho zakožení ? Konkrétně mám kvásek založený od půlky března, pravidelně ho přikrmuji a zhruba 1x týdně peču a dnes jsem poprvé cítila ten acetonový zápach, po přikrmení byl již méně výrazný, na povrchu měl krásné bublinky, tak jsem to riskla a už mi kyne, tak snad bude k jídlu. Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, v kvásku se vám asi změnil ideální poměr bakterií a kvasinek. Většinu kvásku vyhoďte a nechte jednu lžíci, kterou přikrmte větším množstvím než obvykle. Kvásek lze používat donekonečna. Jednou za měsíc ale udělejte radikální omlazení, kvásek časem ztrácí sílu. Stačí sice na bublinky, ale chleba už neutáhne. Lžíci starého kvásku promíchejte s větším množstvím vody a mouky a nechte vykynout a druhý den to zopakujte. Z takto omlazeného kvásku si nechte jen lžíci a dál postupujte jak jste zvyklá. Nezapomeňte, že ke kvásku musí vzduch, pokud má kynout.

      Vymazat
  6. Paní Evo, děkuji za vysvětlení a ještě se zeptám, jestli je možné místo na pečení chleba použít kvásek na kyselo. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nedělejte, vždyť v něm jsou všelijaká svinstva, přečtěte si složení :)

      Vymazat
  7. Dobrý den, kvásek podle vašeho návodu vypadal perfektně, bublinky.. voněl jak zkvašené ovoce..chleb i když z domácí pekárny taky vypadal pěkně..jen se zakousnout:o)...ovšem byl opravdu moc kyselý, nedal se jíst ..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ne vždy se zadaří, třeba to vyjde příště lépe, zkušenostmi získáte zručnost a uvidíte, že to časem vychytáte :)

      Vymazat